03-03-04

De oscars - foto Peter Jackson


14:59 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

De oscar uitreiking - foto Liv Tyler


14:58 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

De oscars

The Return Of The King, het derde deel van de Tolkien-trilogie The Lord Of The Rings, sleepte vannacht elf Oscars in de wacht, waaronder die voor de beste film. Sean Penn kreeg de Oscar voor de beste acteur, Charlize Theron die voor de beste actrice.
 
The Return of the King was in totaal elf keer genomineerd, en elk van de 11 nominaties werd bekroond met een beeldje. Regisseur Peter Jackson won dan ook de Oscar voor de beste regie. Met die elf Oscars schaart The return of the King zich naast Ben Hur (1959) en Titanic (1996), de twee enige films die evenveel prijzen naast hun naam hebben staan. Het is ook de eerste keer dat een film uit het fantasy-genre tot 'beste film' wordt uitgeroepen. De eerste twee delen van de trilogie deden het niet goed in de Oscar-race. In totaal werden ze 19 keer genomineerd, maar vielen slechts zes keer in de prijzen, en dan nog in de kleinere categorieën.
De Amerikaanse acteur Sean Penn kreeg de Oscar voor zijn rol in Mystic river van Clint Eastwood. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron werd beloond voor haar vertolking van moorddadige prostituee in de film Monster.
 
De Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Renée Zellweger, voor haar prestatie in Cold Mountain. Beste mannelijke bijrol werd Tim Robbins. Hij kreeg het beeldje voor zijn rol in Mystic River.
 
Het zeedrama Master and Commander: The Far Side of the World van Peter Weir was de grote verliezer. De film met Russell Crowe was genomineerd voor tien Oscars, maar verzilverde die enkel in de categorie sound editing en cinematografie.
 
Sofia Coppola werd beloond voor haar film Lost in Translation. Zij kreeg de prijs voor beste orginele script. De prijs voor beste animatiefilm ging naar Finding Nemo. De Frans-Canadese prent The Barbarian Invasions kreeg de titel van beste buitenlandse fim.
( Bron : De standaard )

14:49 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-04

Derde deel Lord of the Rings bekroond met elf Oscars

( Bron GVA)
 
Zoals verwacht is The Lord of the Rings: The Return of the King de grote winnaar geworden bij de Oscar-uitreiking zondagavond in Los Angeles. De film verzilverde alle elf nominaties.
Daaronder die voor beste film en beste regie.
 
Sean Penn werd bekroond als beste acteur voor zijn rol in Mystic River. Charlize Theron kreeg de Oscar voor beste actrice voor haar rol als seriemoordenaar in de film Monster. De Nederlandse film De Tweeling zag de Oscar voor beste buitenlandse film aan zich voorbijgaan. Die ging naar de Canadese film Les Invasions Barbares.
 
'Return of the King' staat nu met 'Titanic' en 'Ben-Hur' bovenaan de lijst van films die de meeste Oscars in de wacht hebben gesleept. De 42-jarige regisseur Peter Jackson bedankte alle acteurs die de trilogie van J.R.R. Tolkien "met zoveel toewijding en passie en liefde" tot leven hebben gebracht.

Sean Penn was voor de vierde keer genomineerd voor beste acteur. Hoewel geen liefhebber van prijsuitreikingen, nam Penn de Oscar persoonlijk in ontvangst. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn mening over de strijd in Irak te ventileren "Als er één ding is dat acteurs weten, behalve dat er geen massavernietigingswapens waren, dan is het dat er niet zoiets bestaat als beste acteerwerk. Dat wordt bewezen door de grote namen met wie ik genomineerd ben", aldus Penn.
 
Les Invasions Barbares, dat het begeerde beeldje wegkaapte voor De Tweeling, gaat over de laatste dagen van een terminaal zieke man, gespeeld door Rémy Girard. "We zijn zo blij dat Lord of the Rings niet was genomineerd in deze categorie", grapte de producer van de film, Denise Robert, de partner van regisseur Denys Arcand.

Voor het eerst sinds twee jaar kon de Oscar-uitreiking flink gevierd worden. In 2002 en 2003 wierpen respectievelijk de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak hun schaduw over hèt glamour-evenement van Hollywood. 

15:35 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11 Oscars voor Lord of the rings (Return of the king)

Hiep hiep hoy, The return of the rings heeft maar liefst 11 oscars in de wacht gesleept, waaronder die voor beste film. Iets wat voordien enkel Titanic wist te realiseren...
Hieronder het complete overzicht :
 
Actor in a leading role - Sean Penn (Mystic river)
Actor in a supporting role - Tim Robbins (Mystic river) 
Actress in a leading role - Charlize Theron (Monster)
Actress in a Supporting role - Renée Zellweger (Cold mountain)
Animated feature film - Finding Nemo
Art Direction - Lord of the rings : the return of the king  - Grant Major (Art Direction); Dan Hennah and Alan Lee (Set Decoration)
Cinematography - Master and commander - Russell Boyd
Costume design - Lord of the rings : the return of the king  - Ngila Dickson and Richard Taylor
Directing - Lord of the rings : the return of the king  - Peter Jackson
Documentary feature - the fog of war - Errol Morris and Michael Williams
Documentary short subject - Chernobyl heart - Maryann DeLeo
Film editing - Lord of the rings : the return of the king  - Jamie Selkirk
Foreign language film - The barbarian invasions - Canada
Honorary award - Blake Edwards
Makeup - Lord of the rings : the return of the king  - Richard Taylor Peter King
Music (score) - Lord of the rings : the return of the king  
Music (song)  - Lord of the rings : the return of the king  -  "Into the West"
Best picture - Lord of the rings : the return of the king  - Barrie M. Osborne, Peter Jackson and Fran Walsh

Short film (amimated) - Harvie krumpet
Short film (live action) - Two soldiers - Aaron Schneider and Andrew J. Sacks
Sound editing - Master and commander - Richard King
Sound mixing - Lord of the rings : the return of the king  - Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges and Hammond Peek
Visual effects - Lord of the rings : the return of the king  -  Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook and Alex Funke
Writing (adapted screenplay) - Lord of the rings : the return of the king  - Screenplay by Fran Walsh, Philippa Boyens & Peter Jackson
Writing (original screenplay) - lost in translation - Written by Sofia Coppola

13:09 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |