03-03-04

De oscars

The Return Of The King, het derde deel van de Tolkien-trilogie The Lord Of The Rings, sleepte vannacht elf Oscars in de wacht, waaronder die voor de beste film. Sean Penn kreeg de Oscar voor de beste acteur, Charlize Theron die voor de beste actrice.
 
The Return of the King was in totaal elf keer genomineerd, en elk van de 11 nominaties werd bekroond met een beeldje. Regisseur Peter Jackson won dan ook de Oscar voor de beste regie. Met die elf Oscars schaart The return of the King zich naast Ben Hur (1959) en Titanic (1996), de twee enige films die evenveel prijzen naast hun naam hebben staan. Het is ook de eerste keer dat een film uit het fantasy-genre tot 'beste film' wordt uitgeroepen. De eerste twee delen van de trilogie deden het niet goed in de Oscar-race. In totaal werden ze 19 keer genomineerd, maar vielen slechts zes keer in de prijzen, en dan nog in de kleinere categorieën.
De Amerikaanse acteur Sean Penn kreeg de Oscar voor zijn rol in Mystic river van Clint Eastwood. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron werd beloond voor haar vertolking van moorddadige prostituee in de film Monster.
 
De Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Renée Zellweger, voor haar prestatie in Cold Mountain. Beste mannelijke bijrol werd Tim Robbins. Hij kreeg het beeldje voor zijn rol in Mystic River.
 
Het zeedrama Master and Commander: The Far Side of the World van Peter Weir was de grote verliezer. De film met Russell Crowe was genomineerd voor tien Oscars, maar verzilverde die enkel in de categorie sound editing en cinematografie.
 
Sofia Coppola werd beloond voor haar film Lost in Translation. Zij kreeg de prijs voor beste orginele script. De prijs voor beste animatiefilm ging naar Finding Nemo. De Frans-Canadese prent The Barbarian Invasions kreeg de titel van beste buitenlandse fim.
( Bron : De standaard )

14:49 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.