28-01-04

11 oscarnominaties voor The return of the King

The Return of the King, het slotdeel van de Lord of the Rings-trilogie van de Australische regisseur Peter Jackson, is met elf nominaties de grote favoriet voor de Oscar-uitreiking eind februari. De fantasy-film, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, maakt onder meer kans op de Oscar voor beste film en beste regie.

De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences heeft de nominaties dinsdag bekendgemaakt. De Nederlandse film De Tweeling van regisseur Ben Sombogaart, gebaseerd op een boek van Tessa de Loo, is een van de vijf genomineerden in de categorie beste buitenlandse film. Het zeevaartdrama Master and Commander: The Far Side of the World, dat speelt in de tijd van Napoleon, is tien keer genomineerd, onder meer voor beste film en beste regie. De andere drie films die kans maken op de Oscar voor beste film zijn Lost in Translation, Mystic River en Seabiscuit.

Grote namen die in aanmerking komen voor een Oscar voor beste acteur of actrice zijn Bill Murray (Lost in Translation), Diane Keaton (Something's Gotta Give), Charlize Theron (Monster), Sean Penn (Mystic River) en Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl). Verrassend is de nominatie van Keish Castle-Hughes voor haar vertolking van een Nieuw-Zeelandse die besluit leider te worden van een Maori-stam in de film Whale Rider. Cold Mountain, een film over de Amerikaanse burgeroorlog, was de opvallendste verliezer. Tegen de verwachting in maakt de film geen kans Oscars in de wacht te slepen voor beste film, regisseur (Anthony Minghella) of actrice (Nicole Kidman). De film werd evengoed zeven keer genomineerd, onder andere in de categorieƫn beste acteur (Jude Law) en beste vrouwelijke bijrol (Renee Zellweger).

De Oscars worden op 29 februari voor de 76ste keer uitgereikt.


16:33 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.