24-12-03

Lord of the Rings - interessante (?) weetjes

Het gejoel van duizenden rugbyfans
 
( bron : De morgen )

Er is zoveel te vertellen over de acteurs en de gebeurtenissen op en achter de set, zaken die we niet kwijt konden in de interviews en artikels die we al publiceerden over de trilogie. Wist u bijvoorbeeld dat Peter Jackson een aantal cameo's heeft gedaan in elk van de drie films? Of dat er een tijdje aan David Bowie werd gedacht om de rol van de elf Elrond te spelen?

the lord of the rings: appendix

Er wordt heel wat afgehuild in The Return of the King. Huilebalk bij uitstek is Sam Gamgee, die wordt gespeeld door Sean Austin. De acteur had het al niet echt gemakkelijk op de set omdat hij voor zijn rol 15 kilo moest aankomen. "Vaak lag ik op de grond en moest ik rechtspringen, en voelde ik me als een schildpad die op haar rug ligt. Maar de onmacht hielp wel als de scènes emotioneel werden. Meestal had ik geen filmtrucjes nodig om de tranen te laten vloeien. Ze kwamen vanzelf."

Hoe gelukkig alle acteurs ook leken tijdens de interviewsessies van The Fellowship of the Ring, nu waren de meesten blij dat het eindelijk allemaal achter de rug was en dat ze aan andere projecten konden denken. Behalve dan Bernard Hill, die Theoden, koning van Rohan, speelt. Een vriendelijke man, daar niet van, maar hij hoort zichzelf graag praten. Op onze vraag wat voor hem persoonlijk het meest heroïsche moment van de film was, geeft hij graag een antwoord. Hills favoriete scène is het moment in The Return of the King waarop koning Theoden zijn soldaten oppept voor de veldslag van Pellenor, en hij te paard langs hen rijdt en met zijn speer langs hun speren ritst. Het is inderdaad een krachtige scène, een waarin je merkt dat de vorst zijn twijfels uit het verleden heeft overwonnen en angst hem niet meer kan raken. Maar meer nog is Hill trots op die scène omdat het zijn idee was. Alleen heeft hij erg lang moeten zeuren, zegt hij, voor Peter Jackson naar hem wilde luisteren. "Ik kwam op het idee toen ik in de magazijnen van Weta Workshop bezocht en al die speren op een rij zag staan. Het leek me wel iets voor een koning, om zijn kracht door te geven aan zijn troepen via de aanraking van wapens. Dus suggereerde ik het aan Fran en Philippa, de scenaristen. Zij hadden echter geen zin om nu al over die scène na te denken, die zou pas negen maanden later gedraaid worden." Maar Hill bleef aandringen, nam zelfs extra rijlessen en wist de scenaristen uiteindelijk te overtuigen. Fran Walsh, de echtgenote en zakenpartner van Jackson en eveneens de moeder overste van de filmset, was trouwens iemand aan wier autoriteit niemand durfde twijfelen.
 
Hoewel ze een erg lief mens is, kan ze ook ongelooflijk hard schreeuwen. Wie zich het koude, harde gekrijs van de Nazgul herinnert: wel dat is echt de schreeuw van Fran Walsh. Uiteraard speciaal opgenomen voor de Nazgul, maar toch.

Nog een bijzondere scène is die waarin Pepijn een lied zingt voor Denethor, de stadhouder van Gondor die net zijn zoon Faramir een op voorhand verloren strijd heeft ingestuurd. De waanzinnige Denethor wordt met verve gespeeld door de Australische theateracteur John Noble. Over de bewuste scène, die door merg een been gaat, wist hij te zeggen dat ook hij het moeilijk had om zijn emoties onder controle te houden. Dat was een verrassing, want Faramir is een bijzonder knappe man - in Australië wordt hij de meest sexy man ter wereld genoemd -, en we dachten oorspronkelijk dat het een geslaagd dramatechnisch trucje was van Jackson om de dames bij de les te houden. Dat ook John Noble geroerd was, en de man is niet homoseksueel, zegt echter genoeg.

Ook de ontmoeting met Ian McKellen was memorabel. In McKellen brandt wat men noemt het heilige vuur. De acteur heeft net getekend voor X-Men 3, waarin hij Magneto speelt. Op de vraag of hij in de verfilming van De Hobbit, als die er ooit komt, opnieuw zal aantreden als Gandalf, is zijn antwoord dat hij hoopt van wel maar dat het niet van hem afhangt. Alsof het publiek genoegen zou nemen met een andere Gandalf! Jackson kan maar beter opschieten met het binnenhalen van de filmrechten van De Hobbit.

Wist u trouwens dat Peter Jackson een aantal keren te zien is in de drie films? In The Fellowship of the Ring is hij 'de man met wortel' in Bree. In The Two Towers is hij een van de wachters van Rohan, en ook een van de wildemannen die in het begin van de film trouw zweren aan Saruman. In The Return of the King is hij een inwoner van Minas Tirith. Voor zijn performance kreeg Jackson, net als alle leden van de hoofdcast, een herinnering. Terwijl Viggo Mortensen zijn zwaard mee naar huis nam, en Liv Tyler een elfenjurk, hangt er boven de schoorsteen van de Jacksons een ingelijste wortel. Jackson scheen bij het ontvangen ervan helemaal vol te schieten.

The Lord of The Rings in cijfers
* 246 miljoen dollar: de voorlopige opbrengst van The Return of the King.
* 915.000: het aantal meter film dat werd opgedraaid voor de drie films.
* 75.000: het aantal speelgoedsoldaatjes dat werd aangekocht om de bewegingen van de troepen voor de veldslagen in kaart te brengen.
* 45.000 verschillende attributen, kostuums, monsters en gebouwen die werden ontworpen door de Weta Workshop.
* 26.000: het aantal figuranten dat in de film te zien is.
* 25.000: de massa cricketfans die samen joelden in het stadion van Wellington om het gebrul van de orks op te nemen voor ze ten strijde trekken tegen Rohan. Voor de opnames van de geluiden tijdens de veldslag in The Return of the King werd een beroep gedaan op duizenden rugbyfans.
* 16.000: het aantal hobbitvoeten dat werd geproduceerd voor de drie films. Verder telden de magazijnen 10.000 latex maskers, 1.800 latex kostuums, 10.000 pijlen, 15.000 kostuums, 48.000 wapens, maliënkolders en harnassen.
* 10.000 digitale Uruk-hai werden later toegevoegd aan de slag rond Helmsdiepte.
* 250: het maximum aantal paarden dat in een scène werden gebruikt.
* 150 liter silicone: was er dagelijks nodig om de hobbitvoeten te maken
* 94 nachten: of drie maanden duurden de opnames van de slag om Helmsdiepte in The Two Towers.
* 40 exemplaren waren er van elk kostuum van de hobbits: 10 voor de acteur, 10 voor de body double, 10 voor de mini-me body double en 10 voor de stuntman.
* 30 kilo: het gewicht van het harnas van John Rhys-Davis
* 15 kilo: moest Sean Austin aankomen voor zijn rol als Sam
* 15 exemplaren van dé ring werden er gemaakt
* 12 maanden duurde de bouw van Edoras. De opnames zelf duurden drie weken. Intussen is de hele stad opnieuw afgebroken, omdat het in een natuurgebied was gebouwd.
* 1 mijl lang was de slinger als je alle productievoertuigen op een rij zette.
Het harde gekrijs van de Nazgul is de schreeuw van scenariste Fran Walsh


14:44 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Figurant in the Two Towers Hoi !

Ik was figurant in de two towers, ik ben opzoek naar meer beeldmateriaal misschien kan ik mezelf herkennen, kunnen jullie me helpen ?

Gepost door: Maaike | 13-08-07

De commentaren zijn gesloten.