19-12-03

Recensie - Delirium rond mount doom

Delirium rond mount doom

( Bron : http://www.demorgen.be )

Het is met een zweem van spijt dat we naar The Return Of The King, het derde en laatste deel van The Lord Of The Rings, trokken. Na deze film is er nog weinig om naar uit te kijken voor een doorgewinterde Tolkien-fan. Maar het was met een bevredigd gevoel dat we de zaal verlieten. The Return Of The King is niet zomaar goed, de 210 minuten durende film is zonder meer briljant en eindigt in een emotionele climax die het oorspronkelijke verhaal van J.R.R. Tolkien alle eer aandoet.

Net zoals in The Two Towers vond Peter Jackson het niet nodig het geheugen van het publiek op te frissen, of de nieuwe kijkers in te lichten over het verhaal. De film pikt gewoon de draad van het verhaal op waar The Two Towers eindigde, met Gollum. De allereerste scène, een kronkelende worm en een grappig mannetje dat hem vasthoudt, trekt zelfs wie het verhaal niet kent in de film, het bewijs dat Jackson een uiterst getalenteerd verteller is. Hij richt zijn oog op Gollum toen die nog Smeagol was, een hobbitachtig wezen dat tijdens een vispartijtje met zijn neef de bewuste ring vindt. In enkele scènes wordt de kijker opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. De ring is gevaarlijk, Smeagol wurgt zijn neef om het kleinood te bemachtigen en verandert onder de invloed van het ding in Gollum. Niet alleen roept het zien van zoveel lijden mededogen op, het zet meteen ook de premissen voor het lot van Frodo. Indien hij de ring niet vernietigt, zal het lot van Gollum het zijne zijn. Wat volgt is een delirium aan spannende achtervolgingen, verbluffende beelden, emotionele scènes en spectaculaire gevechten, die crescendogewijs oprukken naar het moment waar het al drie jaar rond draait: zal Frodo de ring in de kolkende lava van Mount Doom werpen en de mensheid van de ondergang redden? The Return of the King gunt niemand de tijd om daarover na te denken, want voordat het zover is, moet er nog veel gebeuren. Midden-Aarde staat op stelten, het leger van Sauron heeft het gemunt op Minas Tirith, de laatste stad die standhoudt tegen de allesvernietigende kracht van het kwaad. Aragorn, Legolas, Gimli en Gandalf, en ook Merry en Pepijn maken zich op voor de allerlaatste strijd. Zowel de actie- als de dramatische sequenties zijn levensechter en menselijker dan Tolkien zelf ooit heeft beschreven. The Return Of The King is als film dramatischer en meer geladen dan The Fellowship Of The Ring (dat uiteindelijk een lange introductie van het verhaal is) en The Two Towers (dat hoofdzakelijk draait rond chaos en de spectaculaire veldslag in Helms Deep). In de scènes tussen Frodo en Sam bijvoorbeeld is de spanning en het verdriet haast tastbaar, en dan hebben we het niet eens over hun ontmoeting met Shelob, een overigens erg geslaagd en goed geregisseerd stukje animatie. Wat Aragorn betreft, is het alsof die nu pas echt de schouders recht en zijn lot met opgeheven hoofd aanvaardt. Zo heeft elk personage in de film, zelfs Merry en Pepijn, een eigen glorieus moment van catharsis, en dat geeft de film een ontroerende diepte. We raden u trouwens aan uw zakdoek klaar te houden, in het bijzonder wanneer stadhouder Denethor zijn zoon Faramir een zekere dood inzendt.

Of er dan niets aan te merken valt op The Return Of The King? Toch wel. De film ontbeert bijvoorbeeld de aangename verrassing van de kennismaking met een nieuwe wereld die je had bij The Fellowship. En de strijd om Minas Tirith heeft af en toe iets weg van een videospel. Ook de apentoeren die Legolas uithaalt op een van de mammoetachtige monsters zijn er niet alleen over, maar ruiken iets te veel naar blue screen en speciale effecten, en zijn dus kwalitatief niet geslaagd. Gelukkig is dit een van de weinige momenten waarop de digitale hulpmiddeltjes overduidelijk zijn, voor de rest blijft de 'suspension of disbelief' standhouden. The Return Of The King is bovendien vooral personagegedreven en het is ook het einde van een ijzersterk meesterwerk. Over details zult u ons dus niet horen zeuren.

Cathérine Ongenae

00:03 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.