18-12-03

Return of the King overtreft alle verwachtingen

Recensie die ik gevonden heb op  http://www.nu.nl ...

Wie gereserveerd heeft voor een van de LOTR-marathonvoorstellingen kan gerust zijn: het epos wordt naar het einde toe steeds meeslepender. Zelfs wanneer je al zes uur Rings achter de kiezen hebt stelt The Return of the King absoluut niet teleur. Jackson zet zelfs een tandje bij met de slag om Middenaarde.

Minis Tirith

Daarmee pakt de afsluiting van de LOTR-trilogie geslaagder uit dan de teleurstellende afronding van de Matrix-trilogie vorige maand. Enig punt van kritiek zou kunnen zijn dat deel drie een herhalingsoefening is. Frodo, Sam en Gollum zijn immers nog steeds op weg naar de Doemberg om die verdoemde ring te vernietigen. Bovendien is het beleg van de stad Minis Tirith een herhaling van zetten van de slag om Helmsdiepte in Two Towers: een dappere strijd tegen een overmacht aan Orcs leidt tot een uitzichtloze positie voor onze helden, totdat versterking zich op het laatste moment aandient.

Moeder aller Veldslagen

Maar -even wachten met die hate-mails!- dat kan hooguit Tolkien worden verweten, niet Peter Jackson. Hij pakt in de overtreffende trap uit met de Moeder aller Veldslagen, en voert mammoeten, strijdende hobbits én een heldinnenrol voor Eowyn op. Tevens weten Aragorn, Legolas en Gimli een onvermoed leger te mobiliseren.

En de slepende hellevaart van Frodo en Sam vormt juist een fraai tegenwicht voor de massale gevechtsscènes. Frodo's bijna bijbelse kruisweg biedt nog genoeg nare verrassingen, terwijl Gollum nog meer in zijn Judasrol groeit, en de hobbits Frodo en Sam uit elkaar weet te drijven. De acteur die model stond voor de computer-Gollum, Andy Serkis, wordt bovendien vereerd met een rol in de proloog van The Return of the King. Hierin zien we hoe het ook alweer zo ver is gekomen met de Gollum.

Episch slachtwerk

De stille ster van deel drie is natuurlijk de bescheiden Aragorn, die steeds meer in zijn rol als beoogde koning groeit. Viggo Mortensen speelt hem wederom met gepaste terughoudendheid, behalve in de strijd. Net als de vorige keren zorgen de dwerg Gimli en de Elf Legolas voor de broodnodige komische noot tussen het epische slachtwerk. En zodra de huilerige ex-elfin Arwen (Liv Tyler) in beeld komt is dat wederom het aangewezen moment voor een plaspauze. Haar vader Elrond (Hugo Weaving) kijkt in Return inmiddels zo on-elfs verbitterd dat hij steeds meer op agent Smith uit The Matrix-trilogie gaat lijken, en dat leidt af.

Saruman

Die kleine kanttekeningen daargelaten valt er weinig aan te merken op The Return of the King, dat een perfecte afsluiting is van The Lord of the Rings-trilogie. En met drie en half uur is de film zeker niet te lang- Jackson heeft er juist aan gedaan Saruman uit de film te knippen, want zijn rol is uitgespeeld, hoe jammer het ook voor veteraan Christopher Lee was. En met een ontroerende terugkeer naar de Gouw had The Return of the King zich geen betere epiloog kunnen wensen. Want LOTR-fans zullen de ogen vast niet drooghouden bij het zien van een heuse hobbit-baby.

Het slotdeel van de Lord of the Rings in alle opzichten de overtreffende trap van de twee vorige delen, en daarmee een meer dan geslaagd slot.

Het Parool: "combinatie van verbluffend spektakel en goed getroffen emotionele momenten (..) een even overdonderende als aangrijpende film"
De Volkskrant: "Return of the King is een overtuigend slotoffensief (..) The Lord of the Rings is een onmiskenbaar meesterwerk"


15:37 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.