03-03-04

De oscars - foto Peter Jackson


14:59 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

De oscar uitreiking - foto Liv Tyler


14:58 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

De oscars

The Return Of The King, het derde deel van de Tolkien-trilogie The Lord Of The Rings, sleepte vannacht elf Oscars in de wacht, waaronder die voor de beste film. Sean Penn kreeg de Oscar voor de beste acteur, Charlize Theron die voor de beste actrice.
 
The Return of the King was in totaal elf keer genomineerd, en elk van de 11 nominaties werd bekroond met een beeldje. Regisseur Peter Jackson won dan ook de Oscar voor de beste regie. Met die elf Oscars schaart The return of the King zich naast Ben Hur (1959) en Titanic (1996), de twee enige films die evenveel prijzen naast hun naam hebben staan. Het is ook de eerste keer dat een film uit het fantasy-genre tot 'beste film' wordt uitgeroepen. De eerste twee delen van de trilogie deden het niet goed in de Oscar-race. In totaal werden ze 19 keer genomineerd, maar vielen slechts zes keer in de prijzen, en dan nog in de kleinere categorieën.
De Amerikaanse acteur Sean Penn kreeg de Oscar voor zijn rol in Mystic river van Clint Eastwood. De Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron werd beloond voor haar vertolking van moorddadige prostituee in de film Monster.
 
De Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Renée Zellweger, voor haar prestatie in Cold Mountain. Beste mannelijke bijrol werd Tim Robbins. Hij kreeg het beeldje voor zijn rol in Mystic River.
 
Het zeedrama Master and Commander: The Far Side of the World van Peter Weir was de grote verliezer. De film met Russell Crowe was genomineerd voor tien Oscars, maar verzilverde die enkel in de categorie sound editing en cinematografie.
 
Sofia Coppola werd beloond voor haar film Lost in Translation. Zij kreeg de prijs voor beste orginele script. De prijs voor beste animatiefilm ging naar Finding Nemo. De Frans-Canadese prent The Barbarian Invasions kreeg de titel van beste buitenlandse fim.
( Bron : De standaard )

14:49 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-04

Derde deel Lord of the Rings bekroond met elf Oscars

( Bron GVA)
 
Zoals verwacht is The Lord of the Rings: The Return of the King de grote winnaar geworden bij de Oscar-uitreiking zondagavond in Los Angeles. De film verzilverde alle elf nominaties.
Daaronder die voor beste film en beste regie.
 
Sean Penn werd bekroond als beste acteur voor zijn rol in Mystic River. Charlize Theron kreeg de Oscar voor beste actrice voor haar rol als seriemoordenaar in de film Monster. De Nederlandse film De Tweeling zag de Oscar voor beste buitenlandse film aan zich voorbijgaan. Die ging naar de Canadese film Les Invasions Barbares.
 
'Return of the King' staat nu met 'Titanic' en 'Ben-Hur' bovenaan de lijst van films die de meeste Oscars in de wacht hebben gesleept. De 42-jarige regisseur Peter Jackson bedankte alle acteurs die de trilogie van J.R.R. Tolkien "met zoveel toewijding en passie en liefde" tot leven hebben gebracht.

Sean Penn was voor de vierde keer genomineerd voor beste acteur. Hoewel geen liefhebber van prijsuitreikingen, nam Penn de Oscar persoonlijk in ontvangst. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn mening over de strijd in Irak te ventileren "Als er één ding is dat acteurs weten, behalve dat er geen massavernietigingswapens waren, dan is het dat er niet zoiets bestaat als beste acteerwerk. Dat wordt bewezen door de grote namen met wie ik genomineerd ben", aldus Penn.
 
Les Invasions Barbares, dat het begeerde beeldje wegkaapte voor De Tweeling, gaat over de laatste dagen van een terminaal zieke man, gespeeld door Rémy Girard. "We zijn zo blij dat Lord of the Rings niet was genomineerd in deze categorie", grapte de producer van de film, Denise Robert, de partner van regisseur Denys Arcand.

Voor het eerst sinds twee jaar kon de Oscar-uitreiking flink gevierd worden. In 2002 en 2003 wierpen respectievelijk de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak hun schaduw over hèt glamour-evenement van Hollywood. 

15:35 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11 Oscars voor Lord of the rings (Return of the king)

Hiep hiep hoy, The return of the rings heeft maar liefst 11 oscars in de wacht gesleept, waaronder die voor beste film. Iets wat voordien enkel Titanic wist te realiseren...
Hieronder het complete overzicht :
 
Actor in a leading role - Sean Penn (Mystic river)
Actor in a supporting role - Tim Robbins (Mystic river) 
Actress in a leading role - Charlize Theron (Monster)
Actress in a Supporting role - Renée Zellweger (Cold mountain)
Animated feature film - Finding Nemo
Art Direction - Lord of the rings : the return of the king  - Grant Major (Art Direction); Dan Hennah and Alan Lee (Set Decoration)
Cinematography - Master and commander - Russell Boyd
Costume design - Lord of the rings : the return of the king  - Ngila Dickson and Richard Taylor
Directing - Lord of the rings : the return of the king  - Peter Jackson
Documentary feature - the fog of war - Errol Morris and Michael Williams
Documentary short subject - Chernobyl heart - Maryann DeLeo
Film editing - Lord of the rings : the return of the king  - Jamie Selkirk
Foreign language film - The barbarian invasions - Canada
Honorary award - Blake Edwards
Makeup - Lord of the rings : the return of the king  - Richard Taylor Peter King
Music (score) - Lord of the rings : the return of the king  
Music (song)  - Lord of the rings : the return of the king  -  "Into the West"
Best picture - Lord of the rings : the return of the king  - Barrie M. Osborne, Peter Jackson and Fran Walsh

Short film (amimated) - Harvie krumpet
Short film (live action) - Two soldiers - Aaron Schneider and Andrew J. Sacks
Sound editing - Master and commander - Richard King
Sound mixing - Lord of the rings : the return of the king  - Christopher Boyes, Michael Semanick, Michael Hedges and Hammond Peek
Visual effects - Lord of the rings : the return of the king  -  Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook and Alex Funke
Writing (adapted screenplay) - Lord of the rings : the return of the king  - Screenplay by Fran Walsh, Philippa Boyens & Peter Jackson
Writing (original screenplay) - lost in translation - Written by Sofia Coppola

13:09 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-04

11 oscarnominaties voor The return of the King

The Return of the King, het slotdeel van de Lord of the Rings-trilogie van de Australische regisseur Peter Jackson, is met elf nominaties de grote favoriet voor de Oscar-uitreiking eind februari. De fantasy-film, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, maakt onder meer kans op de Oscar voor beste film en beste regie.

De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences heeft de nominaties dinsdag bekendgemaakt. De Nederlandse film De Tweeling van regisseur Ben Sombogaart, gebaseerd op een boek van Tessa de Loo, is een van de vijf genomineerden in de categorie beste buitenlandse film. Het zeevaartdrama Master and Commander: The Far Side of the World, dat speelt in de tijd van Napoleon, is tien keer genomineerd, onder meer voor beste film en beste regie. De andere drie films die kans maken op de Oscar voor beste film zijn Lost in Translation, Mystic River en Seabiscuit.

Grote namen die in aanmerking komen voor een Oscar voor beste acteur of actrice zijn Bill Murray (Lost in Translation), Diane Keaton (Something's Gotta Give), Charlize Theron (Monster), Sean Penn (Mystic River) en Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl). Verrassend is de nominatie van Keish Castle-Hughes voor haar vertolking van een Nieuw-Zeelandse die besluit leider te worden van een Maori-stam in de film Whale Rider. Cold Mountain, een film over de Amerikaanse burgeroorlog, was de opvallendste verliezer. Tegen de verwachting in maakt de film geen kans Oscars in de wacht te slepen voor beste film, regisseur (Anthony Minghella) of actrice (Nicole Kidman). De film werd evengoed zeven keer genomineerd, onder andere in de categorieën beste acteur (Jude Law) en beste vrouwelijke bijrol (Renee Zellweger).

De Oscars worden op 29 februari voor de 76ste keer uitgereikt.


16:33 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-04

4 golden globes voor Return of the King

The Return of the King, deel drie van de trilogie The Lord of the Rings, heeft vier Golden Globes in de wacht gesleept, waaronder die voor beste film en beste regie. Drie Golden Globes gingen naar Lost in Translation. De Golden Globes zijn filmprijzen die worden toegekend door de buitenlandse pers in Hollywood en gelden als een indicatie voor de kansen op een Oscar.
 

Lijst van winnaars:

FILM:
- Film (drama): The Lord of the Rings: The Return of the King.
- Actrice (drama): Charlize Theron in Monster.
- Acteur (drama): Sean Penn in Mystic River.
- Film (musical of comedy): Lost in Translation.
- Actrice (musical of comedy): Diane Keaton in Something's Gotta Give
- Acteur (musical of comedy): Bill Murray in Lost in Translation.
- Buitenlandse film: Osama (Afghanistan).
- Actrice bijrol: Renee Zellweger in Cold Mountain.
- Acteur bijrol: Tim Robbins in Mystic River.
- Regisseur: Peter Jackson met The Lord of the Rings: The Return of the King.
- Scenario: Sofia Coppola voor Lost in Translation.
- Beste muziek: Howard Shore met The Lord of the Rings: The Return of the King.
- Beste song: Into the West uit The Lord of the Rings: The Return of the King, door Howard Shore, Fran Walsh en Annie Lennox.

TELEVISIE:
- Dramaserie: 24.
- Actrice (dramaserie): Frances Conroy in Six Feet Under.
- Acteur (dramaserie): Anthony LaPaglia in Without a Trace.
- Musical of comedyserie: The Office.
- Actrice in musical- of comedyserie: Sarah Jessica Parker in Sex and the City.
- Acteur in musical- of comedyserie: Ricky Gervais in The Office.
- Miniserie of televisiefilm: Angels in America.
- Actrice in miniserie of televisiefilm: Meryl Streep in Angels in America.
- Acteur in miniserie of televisiefilm: Al Pacino in Angels in America.
- Actrice bijrol in serie, miniserie of televisiefilm: Mary-Louise Parker in Angels in America.
- Acteur bijrol in serie, miniserie of televisiefilm: Jeffrey Wright in Angels in America.
 
( bron : de standaard )

12:32 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-04

Interview Viggo Mortensen (Aragorn)

'Bush vergelijken met Sauron zou te veel eer zijn'
 
( bron : De Morgen )
 
Hij speelde het liefje van Gwyneth Paltrow in A Perfect Murder, liet Demi Moore in het zand bijten in G.I. Jane en werd geprezen voor zijn vertolking als de mentaal gestoorde broer van Sean Penn in Indian Runner. En toch wordt Viggo Mortensen pas gesmaakt bij het grote publiek sinds zijn vertolking van Aragorn in de trilogie The Lord of the Rings. In The Return of the King neemt Aragorn uiteindelijk zijn rechtmatige titel als koning van Gondor op. In Hollywood daarentegen weigert Mortensen halsstarrig zijn plek als superster in te nemen.
 
Viggo mortensen, aragorn in 'the lord of the rings III' en superster tegen wil en dank.

 
Zoals gewoonlijk komt de 45-jarige Deens-Amerikaanse acteur op blote voeten de suite binnengewandeld. Zijn grijzende haar is kortgewiekt. Hij draagt een blauw fleece jasje met daarop een felblauwe badge van de Verenigde Naties. In zijn handen houdt hij een houten kopje met een paardenhoofd op getekend, met daarin een dampende groene vloeistof. Maté, de nationale kruidenthee uit Argentinië, raden we. Hij knikt bevestigend. Of we ooit al in Argentinië waren, wil hij weten (neen, je kunt Maté ook gewoon in de Delhaize kopen). Zuid-Amerika is een van zijn stokpaardjes, hij is er deels opgegroeid - "Mijn ouders reisden vaak, voor ik elf was had ik al in Argentinië, Venezuela en Denemarken gewoond" - en voelt zich nog steeds erg verbonden met het continent.
 
Mochten we Viggo Mortensen in één woord moeten omschrijven, dan zou dat 'intens' zijn. Niet alleen als acteur, want hij heeft de reputatie helemaal op te gaan in zijn personage. Als Aragorn leefde hij weken na elkaar in de wouden van Nieuw-Zeeland en hij sliep zelfs in zijn kostuum. Ook als mens is dat op hem van toepassing: zijn gedachten mogen dan wel op zijn tong liggen, ze zijn weloverwogen en ernstig.

Hoe voelt het om op uw 45ste nog een echte ster te worden?
 
"Dat is het allerlaatste wat me interesseert. Ik heb de rol van Aragorn aanvaard zonder dat ik wist dat The Lord of the Rings zo belangrijk zou worden. De impact van de film werd pas duidelijk toen The Fellowship of the Ring uitkwam, en toen waren we al anderhalf jaar aan het werk. Ik kies geen rol omdat ik hoop dat ze me populair zal maken. Meestal kies ik op basis van de uitdaging die ze me biedt, of omdat ik er iets uit kan leren. Als ik geld genoeg heb, tenminste, want anders kan ik het me niet permitteren om te kiezen. Dan doe ik zoals alle acteurs en probeer ik er het beste van te maken. In het geval van The Lord of the Rings was dat gelukkig niet nodig, ik had net zo goed 'nee' kunnen zeggen. Mijn zoon Henry heeft me aangeraden het te doen, en Peter Jackson fascineerde me ook wel."
 
Maar u wordt door het publiek, en in het bijzonder de dames, op handen gedragen. En in 2002 werd u door People Magazine tot de vijftig knapste mensen ter wereld verkozen. Doet u dat echt niets?
(lacht verlegen) "Wel, ik voel me wél gevleid, natuurlijk... Maar het is onbelangrijk."

De samenwerking op de set was lang en intens. Is het gemakkelijk om afscheid te nemen van het verhaal, je personage, je medespelers?
 
"Uiteraard stond iedereen te huilen tijdens de laatste draaidag. Maar om eerlijk te zijn: het werd tijd om naar huis te gaan. We hebben anderhalf jaar gedraaid, nadien zijn we nog vele keren terug moeten gaan om scènes opnieuw te draaien, en nog later moesten we de stemmen opnieuw inspreken. Alles bij elkaar heeft het meer dan vier jaar geduurd. Anderzijds, wat wij hebben meegemaakt, vergeet je niet snel. We zijn vrienden voor het leven geworden, en The Lord of the Rings zal voor altijd een deel van ons blijven."

Uw personage Aragorn maakt, net als alle andere personages in het verhaal, een hele evolutie door. We leren hem kennen als een outsider, maar gaandeweg ontpopt hij zich tot een leider. Wat spreekt u het meeste aan in hem?
 
"Dat hij iemand is die moeite doet om anderen te begrijpen. Mensen uit andere landen, uit andere culturen, van een ander ras. Hij kent erg veel van de geschiedenis van Midden-Aarde en past die kennis ook toe. Hij denkt eerst en doet dan pas. Hij is bang en hij twijfelt, maar hij handelt naar best vermogen."

Hier en daar gaan stemmen op die de trilogie vergelijken met de huidige situatie in de wereld. Volgens hen vertegenwoordigt onder meer Aragorn de Verenigde Staten, terwijl Mordor het Midden-Oosten is.
 
(snuift en schudt het hoofd) "Dat is een belachelijke vergelijking. Dat er mensen zijn die het verhaal zo interpreteren, maakt me woedend. Als er al een vergelijking te maken valt, dan zijn de Verenigde Staten zeker niet 'the good guys'. Al schat ik president Bush niet hoog genoeg in om Sauron te zijn, en ook Saruman is veel slimmer. Bush is slechts een van de leiders van de Uruk-Hai. Of Boromir misschien, en dan geef ik hem al erg veel krediet. Hij denk dat hij alles weet, handelt zonder inzicht. De dingen zijn zwart of wit, je bent voor of je bent tegen. Het wil niet inzien dat er ook een andere kant is, dat er in Irak of Afghanistan ook mensen zijn die vechten voor hun leven en hun wereld. Wat mij betreft zouden zij net zo goed model kunnen staan voor de slag in de Helmsdiepte of de slag om Minas Tirith. (pauze) Maar uiteindelijk realiseert Boromir zich dat het gelijk niet aan zijn kant staat. Wie weet overkomt Bush dat ook nog."

Prijkt daarom de Verenigde Naties-badge als een medaille op uw borst, en droeg u daarom tijdens een televisie-uitzending een T-shirt met daarop ostentatief NO BLOOD FOR OIL op geschreven?
 
"Inderdaad. Ik geloof in een betere wereld door samenwerking, niet door elkaar te bevechten. Terwijl die regering van me het tegenovergestelde doet. Zolang dat gebeurt, zal ik kritiek blijven geven. Maar ik heb geen politieke carrière op het oog als dat je volgende vraag is."
 
Dat wilde ik inderdaad vragen: Viggo for president?
 
(lacht) "Nee, dat zeker niet. Maar het is niet omdat je 'maar' een acteur, een leraar, een student bent dat je daarom niet over politiek mag praten. Iedereen heeft het recht om de morele daden van zijn eigen land in twijfel te trekken;"

U bent een artistieke duizendpoot. U acteert, schildert, fotografeert, schrijft en componeert jazz. Alles met evenveel overgave, zo lijkt het, en met evenveel talent. Wat doet u het liefst?
 
"Ik zou het niet weten, ik doe alles even graag. Als acteur ben je uiteraard maar een klein radertje in een groot geheel en is het aan de regisseur om uit te maken wat hij met je artistieke bijdrage aanvangt. Hoewel ik in acteren net zo goed mijn ziel steek als in iets anders heb ik minder controle over het resultaat. Al de rest, de foto's, de schilderijen, de gedichten, die zijn helemaal van mij. Het mooie aan acteren is dan weer het teamwork. Ook dat kan heel bevredigend zijn."

Vorig jaar richtte u Perceval Press op, een kleine uitgeverij die kunstboeken en cd's uitbrengt, veel van uw eigen werk ook. Wilde niemand anders uw werk uitbrengen?
 
"Dat was niet het probleem. Met Perceval Press wil ik het publiek via het internet de mogelijkheid bieden boeken, cd's of kunst te kopen die nergens anders te vinden zijn. Er is net een boek verschenen over hedendaagse kunst in Cuba, kunstenaars van de laatste twintig jaar. In Amerika is daarover niets bekend. Ondanks de armoede daar is de kunstscene in Cuba erg levendig. Ik heb er dingen gezien die ik erg goed vond. Perceval Press is voor mij een manier om de dingen die ik mooi vind te delen met anderen. Het zijn mijn cadeaus voor wie ze hebben wil."

Een van uw laatste boeken heet Miyelo, een fotoboek met beelden die u nam van de Lakota Ghost Dance in maart van dit jaar. U hebt trouwens wel meer boeken over de Noord-Amerikaanse indianen gepubliceerd.
 
"Ik voel me aangetrokken tot alle volkeren die iets mythisch over zich hebben. Niet omdat ze zo anders zijn, integendeel. Als ik zie wat ze maken, wat voor figuren ze schilderen, en ik kijk naar mijn eigen werk, dan zie ik dezelfde symboliek. Een teken dat mensen, ook al behoren ze tot een andere cultuur, meer met elkaar gemeen hebben dan ze van elkaar verschillen. Hetzelfde geldt voor de kunst van de Maori's in Nieuw-Zeeland. Zo anders zijn ze daar niet. Wat Miyelo betreft, die foto's heb ik gemaakt tijdens de opnames van Hidalgo."

Uw nieuwe stokpaardje, heb ik gelezen. En uw nieuwe paard ook.
 
"Het gaat over een cowboy en zijn paard, en ik heb dat paard na de opnames inderdaad gekocht omdat ik gehecht was geraakt aan het dier. Hidalgo is een van de interessantste verhalen die ik ooit heb gehoord, de film is overigens gebaseerd op waar gebeurde feiten. Het speelt zich af rond 1880 en gaat over een Amerikaanse man die wordt uitgenodigd door een Arabische sultan om deel te nemen aan een zware paardenkoers door de woestijn. Het mooie aan Hidalgo is dat deze keer de Amerikaan niet gaat vertellen hoe anderen iets beter of anders moeten doen en hij gaat er ook niet heen gaat om te vechten. Het gaat gewoon over een man die naar een plaats reist waar hij niemand kent. Hij ontmoet mensen, maakt kennis met de cultuur. Een ander deel van de film gaat over de Noord-Amerikaanse indianen, en de slag om Wounded Knee. Het is een gezonde film, in die zin dat Arabieren en indianen hun eigen taal spreken. Het publiek mag wel eens herinnerd worden aan het feit dat er nog andere talen en culturen zijn dan die van hen."
 

11:47 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-12-03

Interview Gimli 'We moeten dit jaar wel een Oscar krijgen'

Drie jaar lang ploeterde hij met een zestig kilogram zware uitrusting door de Nieuw-Zeelandse modder. Hij spendeerde dagelijks zo'n zes uur achter de make-uptafel en verwenste meermaals regisseur Peter Jackson voor het masker dat hem moest omvormen tot een waarheidsgetrouwe, strijdlustige en luidruchtige dwerg. Sinds kort zijn de laatste scènes van The Return of the King, het slotstuk van The Lord of the Rings-trilogie, ingeblikt en kan acteur John Rhys-Davies zich, wellicht, opnieuw wijden aan Shakespeare-karakters. 'Het zou nonsens zijn dit derde en beste deel niet met een Oscar te bekronen.'
 
'Ik heb nooit in Peter Jackson geloofd", begint hij. "Echt niet. Goed, ik kende hem als regisseur van enkele kleinere, niet onaardige films, maar om dan meteen te stellen dat hij de ideale man zou zijn om deze trilogie te verfilmen? Hm, niet echt. Wat zou jij ervan denken als op een dag een niet onaardig automonteur je plots meevraagt op de doopvlucht van zijn zelfgemaakte vliegtuig? Bovendien was ik geen Tolkien-fan, zag ik zwaar op tegen het lange verblijf in Nieuw-Zeeland, wenste ik niet dagelijks zes uur op de make-upafdeling te kamperen en geloofde ik nooit in Nieuw-Zeeland als mogelijke filmindustrie.
 
"Kijk, iedereen kan een film draaien. Een kleine filmindustrie, waar ook ter wereld, kan schitterende films voortbrengen. Maar iedereen die in de filmbusiness werkt, weet dat je voor een monsterproductie een gigantische grote industrie achter je moet hebben staan. En Nieuw-Zeeland zou zo een epische film, (benadrukt) met om en bij de twintig hoofdpersonages, moeten dragen? Don't think so. Dit project was immers gigantisch. Er zouden zo'n 25.000 mensen aan meewerken. (Grijnzend) Weet je, naar het einde toe durfden we zelfs wel eens grappend opmerken dat iedere Nieuw-Zeelander met een rijbewijs aan de film heeft meegewerkt."

John Rhys-Davies' hart lag afgelopen zaterdag op zijn tong, in het voor de pers gereserveerde zaaltje op de Gentse FACTS-beurs. De aan de Royal Academy of Arts afgestudeerde veteraan (59), spilfiguur in een kleine dertig Shakespeare-theaterstukken en een honderdtal televisieseries (Shogun, Slider, Star Trek, Voyager, The Incredible Hulk en I, Claudius) en bioscoopfilms als Victor/Victoria, Raiders of the Last Ark en Indiana Jones and the Last Crusade, blikte er terug op zijn aandeel als een van de leden van het reisgezelschap onder leiding van de hobbit Frodo in het filmepos Lord of the Rings. De man die in die indrukwekkende trilogie de luidruchtige en strijdlustige dwerg Gimli gestalte gaf en ook de oude ent Treebeard van een stem voorzag, zakte niet enkel naar Gent af ter promotie van The Return of the King, het in december te verwachten slotdeel van Peter Jacksons filmtrilogie, maar ook voor een al even populair nevenproduct ervan: het op dat slotdeel gebaseerde game van spelfabrikant Electronic Arts.
 
Voor dat third person action-game, dat pas op 13 november het daglicht mag aanschouwen en verkrijgbaar zal zijn op PC, PS2, XBox, NGC en GBA, leende Rhys-Davies zijn stem, werden de bewegingen van de acteurs geïntegreerd en leverden de spelontwikkelaars naadloze overgangen af tussen film- en gamefragmenten. Nog nooit heeft een game zoveel hulp en inbreng gekregen van de filmstudio zelf, klonk het apetrots. Hoewel het game centraal stond en vooral gamejournalisten waren afgezakt naar de persmeeting, vuurden ook zij vooral vragen over de totstandkoming van de film af.
 
Meer dan een uur lang entertainde de Britse acteur zijn enthousiast publiek met anekdotes en door stemmen te imiteren. Eerst overbluft hij een vraag over dwergwerpen door met onvervalste, loeiharde Gimli-stem de journalist er op te wijzen dat zulke vragen erg gevoelig liggen onder dwergen, dan haalt hij een gevoelig onderwerp als de dood aan door zijn vliegtuigcrash in 1985 aan te halen, kaatst hij de vraag terug wanneer hem gevraagd wordt welke acteur zijn leven moet verfilmen of flatteert hij de gamesbusiness door te beweren dat de reactiesnelheid en het nemen van beslissingen bij gamers in gunstige zin evolueert. Hij roemt zijn zoon als het op het spelen van games aankomt en prijst hem opnieuw voor het feit dat hij zijn vader heeft kunnen overtuigen om aan de Lord of the Rings-filmtrilogie mee te werken.
"'Papa', zei hij, 'boekwinkels over de hele wereld hebben minstens een metertje Tolkien-boeken in hun rekken. Besef je wel wat een impact dat heeft als al die mensen ook naar de film gaan kijken?!' Dat zette me aan het denken, net als de uitspraak van mijn agent: (grijnzend) 'John, als je dit niet aanvaardt,denk ik niet dat ik nog langer je agent kan zijn.'" Rhys-Davies wantrouwen werd snel weggewerkt toen hij op Nieuw-Zeelandse bodem elk productiedepartement, van de kostuum- en wapenafdeling tot het make-upteam en de decorploeg, bezocht. "Toen besefte ik pas wat een uitzonderlijke expertise er aanwezig was. Nog even later zag ik Jackson regisseren en raakte ik in de ban van dit project.

"Ik ben er dan ook trots op dat ik als allereerste, op de eerste persconferentie, de sceptische journalisten heb gezegd dat ze er geen enkel idee van hadden met wat voor een groots project we bezig waren. Dit zou een van de films worden die over twintig jaar nog in de toptien van de beste films zou staan. (grinnikt) Toen ik dat zei, zag ik Peter Jackson zijn handen voor zijn ogen houden, zo van 'oh, my god!'. Maar ik meende het. En ik meen het nog steeds."
 
Niet dat Rhys-Davies zich zijn rol soms niet beklaagde. Hij heeft gevloekt en getierd wanneer hij voor de make-uptafel moest plaatsnemen en zijn Gimli-gezicht ellendig traag tot stand zag komen. Zelf heeft hij het over zes uur make-up per dag. "En dan die bijl. Zo vreselijk zwaar. Jackson vroeg me ooit om een gevechtsscène op mijn knieën op te nemen. Ik ging op mijn knieën zitten, wierp die loodzware bijl naar achteren en dan plots naar voren, om pardoes met mijn gezicht in de modder te vallen. Vreselijk, want dat betekende: opnieuw naar de make-up."
Hoewel hij de rol van Gimli op een soort perverse manier wel interessant en makkelijk vond, baarde vooral de stokoude ent Treebeard hem kopzorgen. "Treebeard bezorgde me slapeloze nachten. Ik vroeg me af hoe bomen praten, hoe ze denken. We wisten dat het het oudste wezen op Midden-Aarde was, dat het ontzettend veel had gereisd. Dus moest hij een soort taaltje spreken waarin heel wat dialecten samenvloeiden. We wisten ook dat hij zich alles kon herinneren, maar dat zijn processor uiterst traag was. We hebben geëxperimenteerd met geluiden en speelden het onder meer vertraagd af. Maar dat leverde enkel een soort walvisgeluid op. Simpel was het niet. In elke Disney-film van de laatste decennia zie je immers sprekende oude bomen. De toon die Treebeard in de film moest neerzetten, moest meteen de juiste zijn, anders krijg je een slap Disney-afkooksel. We hebben er zelfs over gesproken om de ent er uit te halen, maar dat kon volgens Jackson niet omdat we dan de fans zouden bedriegen. Uiteindelijk hebben we het heel basic gehouden, door (laat de woorden ontzettend traag van zijn tong rollen) ont...zet...tend... traag...te...spreken..."
 
Hoewel de spelontwikkelaars van Electronic Arts er alles aan gedaan hebben om de gelijkenis tussen de acteur in de film en de uit pixels bestaande figuur uit het game zo geloofwaardig mogelijk te maken, gelooft Rhys-Davies niet dat acteurs van vlees en bloed moeten vrezen voor hun job. "De digitale techniek die gebruikt werd voor Lord of the Rings is fascinerend. Elk beeld is digitaal bewerkt. Maar dat speelt niet altijd in het voordeel van films. Heb je Pearl Harbour gezien? Ik hou van oorlogsscènes, maar dat was zo extreem digitaal bewerkt dat het me niet kon boeien. Er ontbrak iets. Het was niet echt. Tuurlijk zou Gimli volledig uit pixels kunnen bestaan, maar ik vraag me af of alle karakteristieken dan behouden blijven en of je de film een hart kunt geven?"
 
Of het gerucht klopt dat elke hoofdrolspeler na het inblikken van de laatste scènes een tatoeage heeft laten zetten, wil iemand nog weten. Rhys-Davies grijnst, laat zijn zware Gimli-stem door de ruimte galmen en omzeilt daardoor, nog maar eens, handig de vraag. "Ach, dat is weer zo'n idee van die stinkende rot-hobbits, die een moment van broederliefde hebben moeten invullen. Maar de dwerg was er niet bij. Want waar was de dwerg? In de maquillagekamer! Alweer! Worstelend met zijn make-up. Ach, met alle respect, maar als ik na het draaien van elke film een tatoeage zou laten zetten, was ik een wandelend billboard. (Opnieuw met loeiharde Gimli-stem) En als je denkt dat ik mijn huid door een dronken Maori ga laten penetreren, ben je goed gek."
 
Overigens omschrijft Rhys-Davies de sfeer in de afgelopen drie jaar als buitengewone samenhorigheid, een aspect dat ondertussen wel bij elk interview met Lord of the Rings-acteurs de kop opsteekt. "Er was geen rivaliteit, geen bitching, geen egotripperij. Niets van dat alles. Zonder uitzondering zullen alle acteurs voor Jackson door het vuur gaan." Letterlijk, stipuleert de acteur. "Als hij morgen zegt dat een lava-uitbarsting ergens ter wereld een fijn decor zou opleveren om nog enkele scènes in te blikken, dan zullen we er allemaal staan. Zelfs als hij zou opmerken dat er mogelijk gewonden kunnen vallen. Ik meen het echt. Iedereen wil opnieuw met hem samenwerken. (lacht) Toen de geruchten de kop opstaken dat hij een nieuwe King Kong-film zou maken, liepen we allemaal als apen over de set (imiteert een gorilla) om hem te laten zien dat we de geschikte hoofdrolspelers waren. "Ik zal je eens wat vertellen: zelfs als het zou betekenen dat ik daar uren voor in de make-upkamer zou moeten zitten, dan nog zou ik met hem willen werken. Geloof me, ik heb met de besten en slechtsten gewerkt en ik beschouw hem als een van de knapste drie nog levende regisseurs. We móéten dit jaar wel een Oscar krijgen. Het zou nonsens zijn dit derde en beste deel niet te bekronen."
 
'Ik heb met de besten en met de slechtsten gewerkt, en ik beschouw Peter Jackson als een van de knapste drie nog levende regisseurs'
 
Geert De Weyer - De Morgen. 
2003-10-13

12:21 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-03

Interview : Andy Serkis ofte Gollum

'My preciousssssss', schrijft hij in mijn exemplaar van The Return of the King. Andy Serkis knipoogt, geeft me het boek terug en stuift ervandoor, naar de volgende interviewsessie. Van alle acteurs die verleden maandag de revue passeerden tijdens de persdag van The Return of the King lijkt hij degene die er het meeste zin in heeft om voor de zoveelste keer zijn verhaal te doen. De Britse acteur beleeft hoogdagen, hij geniet van alle aandacht en complimenten. Terecht, want wat hij samen met de Weta Workshop heeft gepresteerd, verdient op zijn minst een Oscar. De animatoren leverden fantastisch werk met Gollum, maar het was hen nooit gelukt zonder de bezielde interpretatie van de 39-jarige Serkis. Hij is de man die tijdens zijn auditie voor de rol Peter Jackson een gelukssprongetje deed maken. De regisseur was de wanhoop nabij in zijn zoektocht naar de perfecte Gollum, tot Serkis gehurkt voor hem plaatsnam, een vreselijk chagrijnig gezicht opzette en plots kokhalzend "Gollum, Gollum" uitbracht. "Voor me zat ineens Gollum", zegt de regisseur. "En plots vielen alle puzzelstukjes in elkaar."
 
Het enige moment waarin het publiek zijn echte gezicht ziet, is de beginscène van The Return of the King, waarin we zien hoe het ooit zover is gekomen met die vermaledijde Gollum. Maar voor de rest is de acteur onzichtbaar, maar alomtegenwoordig. De opnames waren voor hem erg arbeidsintensief. In de eerste plaats was hij altijd op de set met Elijah Wood (Frodo) en Sean Austin (Sam), waar hij zijn rol vol overgave speelde. Hij sprong voortdurend in het rond, klom op rotsen als was hij een vlieg, vocht dat de stukken eraf vlogen. Beide acteurs getuigen dat Serkis hen tot een vertolking dreef die ze nooit hadden kunnen neerzetten als ze hadden moeten doen alsof er iemand was. Toen dat was ingeblikt, mocht Serkis nog eens alle scènes overdoen, maar deze keer in een animatiestudio, waar hij een speciaal pak droeg met sensoren die zijn spier- en zelfs gezichtsbewegingen registreerden. Op basis van die opnames, en een intensieve studie van het gezicht van Serkis, ontwierpen de animatoren Gollum. De intensieve samenwerking werd beloond met de geboorte van het allereerste cgi-personage (computer generated image) dat levensecht is. Vervolgens 'gomden' de technici de echte Andy uit het beeld dat al eerder was opgenomen en vervingen ze hem door de Gollum-Andy, zonder daarbij ook maar iets weg te laten van zijn vertolking. "Als je Gollum ziet kwijlen, dat is mijn kwijl", zegt Serkis trots. Het resultaat was al te zien in The Two Towers, met dit verschil dat Gollum er in The Return of the King nog realistischer uitziet, nog enger, nog gedetailleerder. En toch, hoe onflatterend dat ook moge klinken voor Andy Serkis, er zijn nog steeds gelijkenissen tussen hem en Gollum.

Andy Serkis: "Het mooie aan de figuur van Gollum is dat je, ondanks het feit dat hij een animatiefiguur is, toch ziet dat er een acteur achter zit. En de stem, dat ben ik. Van het begin tot het einde. Zonder speciale effecten. Iedereen vraagt me nu voortdurend om 'gollum' te zeggen. Laatst liep ik op straat en een fan vroeg me of ik door de telefoon iets 'gollums' wilde zeggen tegen zijn zus. Ik wil het voor jou ook wel doen, maar ik moet je wel waarschuwen dat ik net gegeten heb."

Dus u wordt wel degelijk herkend op straat?
 
"Ja, natuurlijk. Vooral in Groot-Brittannië dan, waar de mensen me kennen van theater en televisie. Gollum is ook ontworpen op mijn gezicht, alle spierbewegingen werden opgenomen, dus Gollums uitdrukkingen zijn ook die van mij."

Was dit de moeilijkste rol die u ooit hebt gespeeld?
 
"Het is zeker de meest uitdagende. Voor Gollum is een volledig nieuwe technologie uitgedokterd, en dat was uiteraard aanpassen. Het risico was groot, miljoenen fans van het boek zaten klaar om Gollum met de grond gelijk te maken. Hij is een van de sleutelfiguren uit het verhaal. Als Gollum was mislukt, was dat een ramp geweest voor de films. Er kwam ook nooit een eind aan de scènes, de opnames waren een verhaal zonder einde. In een gewone rol blik je een scène in en ga je verder met de rest van het verhaal. Dit bleef maar duren."

En dan hebt u het nog niet over de zware fysieke prestatie. U kruipt en springt in het rond dat het een lieve lust is. Op de dvd van The Two Towers zien we dat u dat ook nog eens moet doen in een vreselijke witte pyjama.
 
"(gespeeld macho) Dat was geen pyjama, dat was een catsuit. Erg vernederend vond ik dat. Er ging geen dag voorbij zonder dat iemand op de set het in zijn broek deed van het lachen. (ernstig) Het klopt wel dat spelen zonder een kostuum dat je in de sfeer brengt moeilijker is dan volledig verkleed zijn. Ik moest altijd mijn verbeelding gebruiken."

Het interessantste is en blijft toch Gollums stem. Hoe bent u daartoe gekomen?
 
"Enerzijds vond ik dat er iets moest zijn met zijn keel, waar zijn lijden zich concentreert. In het begin van The Return of the King zie je hoe Smeagol onder de invloed van de Ring zijn neef wurgt. Het schuldgevoel over die moord, dat ene moment in zijn leven dat nooit had mogen plaatsvinden en de bron is van zijn ellende, blijft steken in zijn keel. Maar puur praktisch is Gollums stem geïnspireerd op een kat die een haarbal uitkotst. (kokhalzend) Gollum, Gollum. De stem van Smeagol is anders. Nasaler, liever, kinderlijker. Terwijl Gollum een echte keelstem heeft."

De schizofrenie van Gollum kwam al aan bod in The Two Towers en zet zich verder in deze film. De scènes waarin zijn slechte en goede ik met elkaar discussiëren hebben op zich iets komisch. Was u nooit bang dat het publiek hem verkeerd zouden begrijpen, dat ze hem alleen maar als een curiositeit zouden zien?
 
"Dat was een van de risico's, ja. Maar ik heb altijd geëist om Gollum zo menselijk mogelijk te houden. Ik wilde dat het publiek in hem iets zag dat het herkent bij zichzelf, dat het met hem sympatiseert. Ik wilde niet dat de mensen hem zouden veroordelen, hem als de belichaming van het kwaad zouden zien. Hij is uiteindelijk ook een slachtoffer van de Ring. Ik zie de Ring als heroïne, en Gollum is eraan verslaafd. De Ring heeft hem vernietigd, hij is een verloren ziel. In Frodo ziet hij een lotgenoot. Ik vind dat we erin geslaagd zijn het publiek te laten twijfelen over de aard van Gollum. Het weet niet goed of het nu voor of tegen hem moet zijn. Tijdens de première in Los Angeles werd duidelijk dat we daar echt in geslaagd zijn. Het filmpubliek in de Verenigde staten is erg levendig, de mensen joelen en supporteren, applaudiseren zelfs. In deze film komt er een scène waarin ze even denken dat Gollum te pletter is gestort, en de mensen wisten niet of ze nu blij moesten zijn of niet. Dat vond ik een prachtig moment, dat was precies wat ik wilde bereiken."

Denkt u dat u een kans maakt op een Oscar dit jaar?
 
"We zullen zeker genomineerd worden, maar of we ook daadwerkelijk het beeldje zullen krijgen... Ik zou het niet weten. Fantasy is niet zo'n populair genre in de Oscar-uitreikingen. Maar de techniek die we hebben gebruikt, het samensmelten van het registreren van bewegingen en computeranimatie is in elk geval baanbrekend. Het opent een debat dat ik wel interessant vind. Deze evolutie heeft het acteren naar een ander niveau getild. Als het digitaliseren van acteurs deze weg opgaat, denk ik niet dat de acteurs zich zorgen hoeven te maken over hun toekomst. Ik heb net zoveel, en zo niet meer, gewerkt en geacteerd als Gollum dan als ik op een andere set zou doen. Dat ik niet op het scherm te zien ben, is niet belangrijk. Wel dat het acteren zelf, het in het moment laten ontstaan van een beweging, een uitdrukking, de manier waarop je iets doet, nooit of te nimmer zal kunnen worden gedaan zonder een echte acteur."

Kijkt u ernaar uit om opnieuw aan te treden in The Hobbit?
 
"Als Peter Jackson beslist om de film te maken, wil ik zeker opnieuw meewerken. Daarin heeft Gollum zo'n mooie scènes. Ik denk maar aan het raadselspelletje dat hij met Bilbo speelt."

Een laatste vraag: hebt u werkelijk in Elija Woods vinger gebeten?
 
"Reken maar. Ik veronderstel dat je volgend jaar, als de dvd uitkomt, wel achter de schermen-scènes zult zien waar ik rondspring met een wortel in mijn mond."Andy Serkis werd geboren in 1964 in Ruislip, West-Londen. Als kind wilde hij kunstenaar worden, vandaar dat hij kunst ging studeren aan Lancaster University. Daar leerde hij decorbouwen en verdiepte hij zich in theatergeschiedenis en acteren. Toevalligerwijs belandde hij als acteur in een theaterproductie. Hij besloot daarop om zich volledig op het acteren te gooien. Dat doet hij ook sinds 1985, oorspronkelijk alleen in het theater. Hij speelde onder meer in stukken als A Midsummer Night's Dream, Some Like It Hot, King Lear en Hurlyburly. In het begin van de jaren negentig begon hij ook voor film en televisie te werken. Voor zijn rol in Oliver Twist werd hij alom geprezen, en ook in Mike Leighs Career Girls en Topsy Turvy was hij opmerkelijk. In 1999 werd hem de rol van Gollum in The Lord of the Rings aangeboden, waar hij tot oktober 2003 aan heeft meegewerkt. Tussendoor speelde hij ook nog in 24 Hour Party People van Michael Winterbottom en Deathwatch, een horrorfilm die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, en speelde hij in Othello. In september debuteerde hij als scenarist en regisseur met de kortfilm Snake.
 
Andy Serkis is gehuwd met de Britse actrice Lorraine Ashbourne en is vader van twee jonge kinderen, Ruby en Sonny. (CO)
 
'Puur praktisch is Gollums stem geïnspireerd op een kat die een haarbal uitkotst'

13:24 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-03

Fotogallerij & trailers Return of the King

Return of the King foto's :
http://www.comingsoon.net/cgi-bin/imageFolio.cgi?direct=F...
 
Trailers :
http://www.comingsoon.net/movies/l/lotrrotk.php
 
 

22:28 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Fun - 30 steps to surviving Return of the King...

1. Stand up halfway through the movie and yell loudly, "Wait...where the hell is Harry Potter?"

2. Block the entrance to the theater while screaming: "YOU SHALL NOT PASS!"

3. After the movie, say "Lucas could have done it better."

4. At some point during the movie, stand up and shout: "I must go! Middle Earth needs me!" and run and try to jump into the screen. After bouncing off, return quietly to your seat.

5. Play a drinking game where you have to take a sip every time someone says: "The Ring."

6. Point and laugh whenever someone dies.

7. Ask the nearest ring-nut if he thinks Gandalf went to Hogwarts.

8. Finish off every one of Elrond's lines with "Mr. Anderson."

9. When Aragorn is crowned king, stand up and at the top of your lungs sing, "And I did it.... MY way...!"

10. At the end, complain that Gollum was offensive to Ethiopians.

11. Talk like Gollum all through the movie. At the end, bite off someone's finger and fall down the stairs.

12. When Shelob appears, pinch the guy in front of you on the back of the neck.

13. Dress up as old ladies and reenact "The Battle of Helms Deep" Monty Python style.

14. When Denethor lights the fire, shout "Barbecue!"

15. Ask people around you who they think is the next "Terminator" sent from the Middle Earth of the future to assassinate Frodo Baggins.

16. In TTT when the Ents decide to march to war, stand up and shout "RUN FOREST, RUN!"

17. Every time someone kills an Orc, yell: "That's what I'm Tolkien about!" See how long it takes before you get kicked out of the theatre.

18. During a wide shot of a battle, inquire, "Where's Waldo?"

19. Talk loudly about how you heard that there is a single frame of a nude Elf hidden somewhere in the movie.

20. Start an Orc sing-a-long.

21. Whenever a new male character appears on screen, say loudly: "You've got a "toight" body" goldmember style.

22. At the end of the movie, stand up and yell: "I STILL RECKON THAT PROFESSOR DUMBELDORE COULD'VE TAKEN GANDALF!"

23. Have a bright LED attatched to your butt crack and when Frodo and Sam enter the spider's lair, stand at the screen, bend over, moon the crowd and yell: Now THAT's what I call the star of Erendil!"

24. Stand outside the cinema with a donation box and a sign that reads: "Orc preservation fund! Support the poor orc widows and children that this vicious war leaves behind."

25. Put on a pair of "Spock" ears and approach everyone in the cinema stating: "This is not logical"

26. Sit in your seat with a high placard above you that reads: "Quiet please, wizard training in progress."

27. Pass around a petition requesting the elves remain in Middle Earth.

28. Paint a toy sword with blue irridescent paint, stand in front of the cinema with the sword held high and scream: "The orcs are coming! The orcs are coming!"

29. Stand in front of the screen for the whole movie and whenever someone tells you to get out of the way, point at a your finger and say with all ernest: "But I've got the ring on, you can see right through me."

30. Every 5 minutes, stand up and release a butterfly. One minute later stand up and complain: "Where is that damned bird?"


22:21 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-12-03

LOTR breekt records

De epische strijd tussen goed en kwaad, uitgebeeld in de film 'The Lord of the Rings: the Return of the King', heeft dit weekend de bioscopen in Noord-Amerika veroverd. De film lokte meer kijkers naar de zalen dan de twee eerste delen van de filmtrilogie 'The Lord of the Rings' bij de lancering.

Het verhaal van J.R.R. Tolkien, verfilmd door regisseur Peter Jackson, heeft in de Verenigde Staten en Canada, van vrijdag tot zondag, ongeveer 59,5 miljoen euro aan ticketverkoop opgebracht. De opbrengst van de laatste drie dagen was de beste ooit voor een film die in december werd gelanceerd, en was de derde beste van het jaar na 'The Matrix Reloaded' en 'X2: X-Men United'.
 
Sinds de wereldwijde lancering van de film vijf dagen geleden heeft de ticketverkoop in de VS en Canada 101 miljoen euro opgebracht. De opbrengst van de vijf eerste dagen was de beste ooit voor een filmlancering die op woensdag plaatsvond en verbrak het record van 'Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace' die in 1999 85 miljoen euro opbracht.
 
Het eerste deel van de trilogie, 'The Fellowship of the Ring', bracht de eerste drie dagen 38 en de eerste vijf dagen 60 miljoen euro op. Deel twee, 'The Two Towers', bracht respectievelijk 50 en 82,5 miljoen euro in het laatje.
 
Voor de eerste vijf dagen wordt de wereldwijde opbrengst van 'The Return of the King' op 199 miljoen euro geschat. Daarmee wordt de 164 miljoen euro van de verleden maand gelanceerde 'The Matrix Revolutions' overschreden.
 
( bron : de standaard )

14:54 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Lord of the Rings - interessante (?) weetjes

Het gejoel van duizenden rugbyfans
 
( bron : De morgen )

Er is zoveel te vertellen over de acteurs en de gebeurtenissen op en achter de set, zaken die we niet kwijt konden in de interviews en artikels die we al publiceerden over de trilogie. Wist u bijvoorbeeld dat Peter Jackson een aantal cameo's heeft gedaan in elk van de drie films? Of dat er een tijdje aan David Bowie werd gedacht om de rol van de elf Elrond te spelen?

the lord of the rings: appendix

Er wordt heel wat afgehuild in The Return of the King. Huilebalk bij uitstek is Sam Gamgee, die wordt gespeeld door Sean Austin. De acteur had het al niet echt gemakkelijk op de set omdat hij voor zijn rol 15 kilo moest aankomen. "Vaak lag ik op de grond en moest ik rechtspringen, en voelde ik me als een schildpad die op haar rug ligt. Maar de onmacht hielp wel als de scènes emotioneel werden. Meestal had ik geen filmtrucjes nodig om de tranen te laten vloeien. Ze kwamen vanzelf."

Hoe gelukkig alle acteurs ook leken tijdens de interviewsessies van The Fellowship of the Ring, nu waren de meesten blij dat het eindelijk allemaal achter de rug was en dat ze aan andere projecten konden denken. Behalve dan Bernard Hill, die Theoden, koning van Rohan, speelt. Een vriendelijke man, daar niet van, maar hij hoort zichzelf graag praten. Op onze vraag wat voor hem persoonlijk het meest heroïsche moment van de film was, geeft hij graag een antwoord. Hills favoriete scène is het moment in The Return of the King waarop koning Theoden zijn soldaten oppept voor de veldslag van Pellenor, en hij te paard langs hen rijdt en met zijn speer langs hun speren ritst. Het is inderdaad een krachtige scène, een waarin je merkt dat de vorst zijn twijfels uit het verleden heeft overwonnen en angst hem niet meer kan raken. Maar meer nog is Hill trots op die scène omdat het zijn idee was. Alleen heeft hij erg lang moeten zeuren, zegt hij, voor Peter Jackson naar hem wilde luisteren. "Ik kwam op het idee toen ik in de magazijnen van Weta Workshop bezocht en al die speren op een rij zag staan. Het leek me wel iets voor een koning, om zijn kracht door te geven aan zijn troepen via de aanraking van wapens. Dus suggereerde ik het aan Fran en Philippa, de scenaristen. Zij hadden echter geen zin om nu al over die scène na te denken, die zou pas negen maanden later gedraaid worden." Maar Hill bleef aandringen, nam zelfs extra rijlessen en wist de scenaristen uiteindelijk te overtuigen. Fran Walsh, de echtgenote en zakenpartner van Jackson en eveneens de moeder overste van de filmset, was trouwens iemand aan wier autoriteit niemand durfde twijfelen.
 
Hoewel ze een erg lief mens is, kan ze ook ongelooflijk hard schreeuwen. Wie zich het koude, harde gekrijs van de Nazgul herinnert: wel dat is echt de schreeuw van Fran Walsh. Uiteraard speciaal opgenomen voor de Nazgul, maar toch.

Nog een bijzondere scène is die waarin Pepijn een lied zingt voor Denethor, de stadhouder van Gondor die net zijn zoon Faramir een op voorhand verloren strijd heeft ingestuurd. De waanzinnige Denethor wordt met verve gespeeld door de Australische theateracteur John Noble. Over de bewuste scène, die door merg een been gaat, wist hij te zeggen dat ook hij het moeilijk had om zijn emoties onder controle te houden. Dat was een verrassing, want Faramir is een bijzonder knappe man - in Australië wordt hij de meest sexy man ter wereld genoemd -, en we dachten oorspronkelijk dat het een geslaagd dramatechnisch trucje was van Jackson om de dames bij de les te houden. Dat ook John Noble geroerd was, en de man is niet homoseksueel, zegt echter genoeg.

Ook de ontmoeting met Ian McKellen was memorabel. In McKellen brandt wat men noemt het heilige vuur. De acteur heeft net getekend voor X-Men 3, waarin hij Magneto speelt. Op de vraag of hij in de verfilming van De Hobbit, als die er ooit komt, opnieuw zal aantreden als Gandalf, is zijn antwoord dat hij hoopt van wel maar dat het niet van hem afhangt. Alsof het publiek genoegen zou nemen met een andere Gandalf! Jackson kan maar beter opschieten met het binnenhalen van de filmrechten van De Hobbit.

Wist u trouwens dat Peter Jackson een aantal keren te zien is in de drie films? In The Fellowship of the Ring is hij 'de man met wortel' in Bree. In The Two Towers is hij een van de wachters van Rohan, en ook een van de wildemannen die in het begin van de film trouw zweren aan Saruman. In The Return of the King is hij een inwoner van Minas Tirith. Voor zijn performance kreeg Jackson, net als alle leden van de hoofdcast, een herinnering. Terwijl Viggo Mortensen zijn zwaard mee naar huis nam, en Liv Tyler een elfenjurk, hangt er boven de schoorsteen van de Jacksons een ingelijste wortel. Jackson scheen bij het ontvangen ervan helemaal vol te schieten.

The Lord of The Rings in cijfers
* 246 miljoen dollar: de voorlopige opbrengst van The Return of the King.
* 915.000: het aantal meter film dat werd opgedraaid voor de drie films.
* 75.000: het aantal speelgoedsoldaatjes dat werd aangekocht om de bewegingen van de troepen voor de veldslagen in kaart te brengen.
* 45.000 verschillende attributen, kostuums, monsters en gebouwen die werden ontworpen door de Weta Workshop.
* 26.000: het aantal figuranten dat in de film te zien is.
* 25.000: de massa cricketfans die samen joelden in het stadion van Wellington om het gebrul van de orks op te nemen voor ze ten strijde trekken tegen Rohan. Voor de opnames van de geluiden tijdens de veldslag in The Return of the King werd een beroep gedaan op duizenden rugbyfans.
* 16.000: het aantal hobbitvoeten dat werd geproduceerd voor de drie films. Verder telden de magazijnen 10.000 latex maskers, 1.800 latex kostuums, 10.000 pijlen, 15.000 kostuums, 48.000 wapens, maliënkolders en harnassen.
* 10.000 digitale Uruk-hai werden later toegevoegd aan de slag rond Helmsdiepte.
* 250: het maximum aantal paarden dat in een scène werden gebruikt.
* 150 liter silicone: was er dagelijks nodig om de hobbitvoeten te maken
* 94 nachten: of drie maanden duurden de opnames van de slag om Helmsdiepte in The Two Towers.
* 40 exemplaren waren er van elk kostuum van de hobbits: 10 voor de acteur, 10 voor de body double, 10 voor de mini-me body double en 10 voor de stuntman.
* 30 kilo: het gewicht van het harnas van John Rhys-Davis
* 15 kilo: moest Sean Austin aankomen voor zijn rol als Sam
* 15 exemplaren van dé ring werden er gemaakt
* 12 maanden duurde de bouw van Edoras. De opnames zelf duurden drie weken. Intussen is de hele stad opnieuw afgebroken, omdat het in een natuurgebied was gebouwd.
* 1 mijl lang was de slinger als je alle productievoertuigen op een rij zette.
Het harde gekrijs van de Nazgul is de schreeuw van scenariste Fran Walsh


14:44 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-12-03

Fun - Bush = Sauron

Frodo heeft gefaald ...

18:45 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-12-03

De ring

Want hier is het allemaal om te doen.
 
De inscriptie op de ring is geschreven in "black speech": Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.
"One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them." (LotR1/II ch. 2)
 
Interessant voor ons is dat de "zwarte taal" nog altijd heel levend is en misbruikt wordt door satanisten. Zo werd enkele jaren geleden de noor Varg Vikernes gearresteerd voor moord. Hij was overtuigd Neo-Nazi en Satanist. Tijdens zijn proces lachte ie zijn straf weg met de woorden : ...agh burzum-ishi krimpatul. Inderdaad, de inscriptie op de ring.
 
 

13:19 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Movie pictures (1)

Genoeg van al die film-commentaren ?
Tijd voor een paar fotootjes :
http://www.tlotr.com/film_pictures/film_pics.php

12:15 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Recensie - Delirium rond mount doom

Delirium rond mount doom

( Bron : http://www.demorgen.be )

Het is met een zweem van spijt dat we naar The Return Of The King, het derde en laatste deel van The Lord Of The Rings, trokken. Na deze film is er nog weinig om naar uit te kijken voor een doorgewinterde Tolkien-fan. Maar het was met een bevredigd gevoel dat we de zaal verlieten. The Return Of The King is niet zomaar goed, de 210 minuten durende film is zonder meer briljant en eindigt in een emotionele climax die het oorspronkelijke verhaal van J.R.R. Tolkien alle eer aandoet.

Net zoals in The Two Towers vond Peter Jackson het niet nodig het geheugen van het publiek op te frissen, of de nieuwe kijkers in te lichten over het verhaal. De film pikt gewoon de draad van het verhaal op waar The Two Towers eindigde, met Gollum. De allereerste scène, een kronkelende worm en een grappig mannetje dat hem vasthoudt, trekt zelfs wie het verhaal niet kent in de film, het bewijs dat Jackson een uiterst getalenteerd verteller is. Hij richt zijn oog op Gollum toen die nog Smeagol was, een hobbitachtig wezen dat tijdens een vispartijtje met zijn neef de bewuste ring vindt. In enkele scènes wordt de kijker opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. De ring is gevaarlijk, Smeagol wurgt zijn neef om het kleinood te bemachtigen en verandert onder de invloed van het ding in Gollum. Niet alleen roept het zien van zoveel lijden mededogen op, het zet meteen ook de premissen voor het lot van Frodo. Indien hij de ring niet vernietigt, zal het lot van Gollum het zijne zijn. Wat volgt is een delirium aan spannende achtervolgingen, verbluffende beelden, emotionele scènes en spectaculaire gevechten, die crescendogewijs oprukken naar het moment waar het al drie jaar rond draait: zal Frodo de ring in de kolkende lava van Mount Doom werpen en de mensheid van de ondergang redden? The Return of the King gunt niemand de tijd om daarover na te denken, want voordat het zover is, moet er nog veel gebeuren. Midden-Aarde staat op stelten, het leger van Sauron heeft het gemunt op Minas Tirith, de laatste stad die standhoudt tegen de allesvernietigende kracht van het kwaad. Aragorn, Legolas, Gimli en Gandalf, en ook Merry en Pepijn maken zich op voor de allerlaatste strijd. Zowel de actie- als de dramatische sequenties zijn levensechter en menselijker dan Tolkien zelf ooit heeft beschreven. The Return Of The King is als film dramatischer en meer geladen dan The Fellowship Of The Ring (dat uiteindelijk een lange introductie van het verhaal is) en The Two Towers (dat hoofdzakelijk draait rond chaos en de spectaculaire veldslag in Helms Deep). In de scènes tussen Frodo en Sam bijvoorbeeld is de spanning en het verdriet haast tastbaar, en dan hebben we het niet eens over hun ontmoeting met Shelob, een overigens erg geslaagd en goed geregisseerd stukje animatie. Wat Aragorn betreft, is het alsof die nu pas echt de schouders recht en zijn lot met opgeheven hoofd aanvaardt. Zo heeft elk personage in de film, zelfs Merry en Pepijn, een eigen glorieus moment van catharsis, en dat geeft de film een ontroerende diepte. We raden u trouwens aan uw zakdoek klaar te houden, in het bijzonder wanneer stadhouder Denethor zijn zoon Faramir een zekere dood inzendt.

Of er dan niets aan te merken valt op The Return Of The King? Toch wel. De film ontbeert bijvoorbeeld de aangename verrassing van de kennismaking met een nieuwe wereld die je had bij The Fellowship. En de strijd om Minas Tirith heeft af en toe iets weg van een videospel. Ook de apentoeren die Legolas uithaalt op een van de mammoetachtige monsters zijn er niet alleen over, maar ruiken iets te veel naar blue screen en speciale effecten, en zijn dus kwalitatief niet geslaagd. Gelukkig is dit een van de weinige momenten waarop de digitale hulpmiddeltjes overduidelijk zijn, voor de rest blijft de 'suspension of disbelief' standhouden. The Return Of The King is bovendien vooral personagegedreven en het is ook het einde van een ijzersterk meesterwerk. Over details zult u ons dus niet horen zeuren.

Cathérine Ongenae

00:03 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-12-03

Interview Peter Jackson

'Nu ga ik maar eens gewoon één film maken'
Bron : http://www.demorgen.be

Na een overdonderende wereldpremière van The Return of the King in Wellington, zijn thuisbasis in Nieuw-Zeeland, begon Peter Jackson met zijn cast een triomftocht langs Amerika en Europa. In Berlijn, aan de vooravond van de Europese première, blikt de regisseur van Lord of the Rings terug op de voorbije vier jaar.

Toen eind de jaren negentig het nieuwtje rondging dat iemand van plan was om The Lord of the Rings, de bijbel van het fantasygenre, te verfilmen, bracht dat een drukke geruchtenmolen op gang. Zeker toen bekend werd dat de regisseur Peter Jackson zou zijn, een Nieuw-Zeelander met een bizarre voorliefde voor horror en enkele kleine films zoals The Frighteners en Heavenly Creatures op zijn actief. Er werden wenkbrauwen gefronst, want zou deze kleine regisseur het verhaal wel eer aandoen? Intussen wist Peter Jackson zelfs de grootste monden te snoeren. Niet alleen slaagde hij erin de trilogie op een manier te verfilmen die de fans tot tranen toe bewoog, hij heeft ook een massa Tolkien-analfabeten met succes geïntroduceerd in de fantastische wereld van Midden-Aarde. Met The Return of The King sluit de regisseur alleszins een groot hoofdstuk van zijn leven af. Een nabeschouwing is dus wel op zijn plaats.

Hoe voelt u zich, nu het laatste deel van uw monsterfilm eindelijk klaar is?

"Moe. Opgelucht. Triest. Er gaan een heleboel emoties door me heen op dit moment. Maar bovenal ben ik trots op het feit dat ik deze drie films heb gemaakt, dat we het einde hebben gehaald en dat we erin geslaagd zijn ook van het derde deel van The Lord of the Rings een schitterende film te maken. Ik ben wel triest omdat de acteursploeg nu voorgoed uit elkaar gaat. Ik hoop dat ik met elk van hen opnieuw kan werken, maar het zal nooit meer in een rol uit Lord of the Rings zijn. Er zal geen Aragorn meer zijn, geen Frodo, geen Arwen. Dit is het einde. In de normale Hollywood-wereld zou men van films die zo succesvol zijn meteen nog een vierde en een vijfde aflevering maken, maar dit is Lord of the Rings en het verhaal is uit."

Ook voor de Tolkien-fans is dit een triest einde. We hebben de boeken, we hebben een fantastische verfilming en we hebben de nog betere dvd's. Na de uitgebreide versie van deze film is er bijna niets meer om naar uit te kijken. Het enige wat we nu nog kunnen doen is de boeken herlezen en de films herbekijken..

"Als het je kan troosten: ik ben er zeker van dat New Line Cinema er alles aan zal doen om De Hobbit te verfilmen. De moeilijkheid is dat ze niet alle rechten hebben op het verhaal. Sommige hebben ze wel, andere zijn in het bezit van een andere studio. Ze zullen dus aan tafel moeten gaan zitten om dat probleem op te lossen. Als het zover is, ben ik uiteraard vragende partij om de film te maken. Het zou leuk zijn mocht ik het hele verhaal kunnen afronden. Maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken voor de fans, dat klopt. Je mag nog wel rekenen op de ultieme verzamelbox met de drie films achter elkaar."

U hebt vier jaar onafgebroken gewerkt aan deze films. Wat hebt u gedaan toen deze af was?

"De film is pas drie weken klaar, dus veel tijd om te rusten heb ik nog niet gehad. De dag dat we klaar waren, was ik niet in de mood om te vieren. Een halfuur nadat de film af was, ben ik naar een begrafenis gegaan van een jonge vriend van ons. Daarna zijn de premières en de interviews begonnen. Als ik terug thuis ben, ga ik me met de uitgebreide dvd-versie van de film bezighouden. Ik heb dus nog het een en ander te doen, het is nog niet helemaal voorbij."

Hoe fel kruipen vier van zulke jaren in de kleren? Ik kan me voorstellen dat u er voortdurend mee bezig was, dat u er 's nachts zelfs van droomde.

"Ik droom altijd als ik aan het filmen ben, maar daar is niks creatiefs aan, het zijn eerder angstdromen. Ik droom meestal dat ik op de set sta en niet weet wat ik aan het doen ben. Dat ik moe ben, dat alle medewerkers me komen vragen wat ze moeten doen en dat ik het niet weet omdat ik vergeten ben waar de film over gaat. Eens de opnames voorbij zijn, houden ze op."

Wat was voor u het moeilijkste moment van de laatste jaren?

"Dat was een periode die een week geduurd heeft. Ik was ervan overtuigd dat het me nooit zou lukken om de films te maken. We waren toen al achttien maanden bezig met het project en we hadden het scenario net geschreven. In die periode was het nog een Miramax-film, en plots wilde de grote baas, Harvey Weinstein, dat we het hele Lord of the Rings-verhaal in drie uur film goten. In die tijd was het plan nog om twee films te maken, en de maatschappij kreeg het plots benauwd. Ze hadden al redelijk wat geld geïnvesteerd in het ontwerp van de film en wilden geen groter budget vrijmaken. Dat leek me pure waanzin, dus ik weigerde. Toen dreigde Weinstein dat hij een andere regisseur zou zoeken. We hebben toen beslist dat we niet wilden samenwerken op die voorwaarden. Dat was erg hard, want we hadden achttien maanden voor niets gewerkt. Gelukkig heeft mijn agent gepleit bij Miramax om me een kans te geven een nieuwe partner te zoeken. En toen kwam New Line op de proppen."

Er is een controverse gaande rond Christopher Lee, die Saruman speelt. Hij zou woedend zijn omdat zijn personage in The Return of the King niet meer verschijnt. Zullen we hem wel te zien krijgen op de uitgebreide dvd-versie?

"Ik vind de kritiek onterecht. We hebben meer dan een uur film uit The Return of the King geknipt, waaronder een scène van zeven minuten met Saruman. Bovendien was die scène nooit gedraaid voor The Return of the King. Het is een restant uit The Two Towers dat gesneuveld is in de montagekamer. We hebben die scène niet in de uitgebreide versie van The Two Towers gestopt omdat we toen nog twijfelden om ze in deze film te stoppen. Uiteindelijk is dat er niet van gekomen, maar ze zal zeker in de lange versie van The Return of the King te zien zijn."

Zullen we die uitgebreide versies ooit te zien krijgen in de bioscoop?

"We hebben ze allemaal afgeleverd op 35 millimeter, dus de mogelijkheid om ze in een bioscoop te draaien bestaat. Maar de uitgebreide film is uiteindelijk gemaakt voor dvd en is er vooral om de fans, die bepaalde details missen in de bioscoopfilms, een plezier te doen. Ze bevatten alle scènes die we oorspronkelijk geschreven en gedraaid hebben, maar die de film ook erg veel langer maken. Mensen houden het maximum drie uur uit in de bioscoop, daar moet je als filmmaker rekening mee houden. Thuis echter, in je woon- of slaapkamer, beslis je zelf wanneer je kijkt."

Het laatste hoofdstuk in het boek beschrijft hoe Saruman de Gauw kapot aan het maken is, en hoe Frodo en zijn vrienden hem verjagen. Hebt u dat deel ooit gefilmd?

"Nee. Onze eerste regel bij het schrijven van het scenario was om enkel die zaken te behouden die essentieel waren rond Frodo en de ring. Dat was de ruggengraat van onze bewerking. Alle personages die we hebben opgenomen moesten iets te maken hebben met Frodo en zijn missie. De wantoestanden in de Gauw vinden plaats nadat de ring is vernietigd, dus we vonden het beter om het helemaal weg te laten."

Ik weet dat het u niet interesseert, maar denkt u dat de film kans maakt op een Oscar?

"Een Oscar winnen zou fantastisch zijn, het is de ultieme erkenning voor een filmmaker. Als kind keek ik altijd naar de Oscar-uitreiking, en uiteraard vroeg ik me toen al af of ik daar misschien ooit op dat podium zou staan. Dus ja, ik denk eraan. Maar ik besef ook dat het geen zin heeft om eraan te denken. Je hebt er geen controle over, het ligt in de handen van andere mensen. Iedereen vraagt ernaar, iedereen schrijft erover. Ik praat er liever niet over, ik zie wel wat er gebeurt. En ik ben me ervan bewust dat de Academy het fantasygenre niet au sérieux neemt. Al vind ik persoonlijk dat ik Lord of the Rings niet zozeer als fantasy, maar wel als een historische film heb benaderd. Dat is de enige manier om het verhaal op een realistische manier te vertellen."

Hoe ver staat u intussen met de voorbereidingen van King Kong?

"Richard Taylor (de eigenaar van de Weta Workshop die alle speciale effecten van 'Lord of the Rings' heeft gedaan, CO) is intussen begonnen met het ontwerpen van de decors, en van King Kong zelf. Mijn vrouw Fran en ik beginnen in januari aan het scenario. We zouden willen opnemen in augustus en we willen de film in de zalen tegen Kerstmis 2005. We hebben Naomi Watts als Fay Wray, maar voor de rest van de cast wachten we tot we het script af hebben. Het wordt een remake van de originele film uit 1933, dus je mag opnieuw een kostuumfilm verwachten. En op de rest zul je nog twee jaar moeten wachten."

Wat trekt u aan in het verhaal van King Kong? Uw zwak voor monsters?

"Om te beginnen is King Kong één film, en dat op zich is al erg aantrekkelijk op dit moment. Verder bestond het idee om iets te doen met King Kong al van voor we begonnen aan Lord of the Rings. In die periode werden ook Godzilla en Mighty Joe Young gemaakt bij Universal, en omdat het hen financieel wat teveel werd, hebben ze de productie rond King Kong stopgezet. Maar ik ben King Kong altijd blijven zien als een onafgehandelde zaak. Het is een van mijn droomprojecten omdat ik zo'n fan ben van de eerste King Kong. Het is mijn favoriete film."

Een laatste vraag: Richard Taylor vertelde me dat u zijn ideale proefkonijn was om de spin Shelob op uit te testen, omdat u als de dood bent voor spinnen. Klopt dat?

"Ik haat spinnen. Ik kan ze niet uitstaan. Dan heb ik het niet over tarantula's, want die zijn best schattig. Maar zo'n dikke spin met een glimmend lijf: bah! En daar werd dankbaar misbruik van gemaakt, dat klopt. Telkens als een van de designers klaar was met een model van Shelob, werd het onder mijn neus gehouden. Hoe sneller ik weg was, hoe blijer zij waren, want dat betekende dat ze goed werk aan het leveren waren."

Cathérine Ongenae - De Morgen (16 dec 2003)


17:15 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Trailers, wallpapers and pictures ...

Ook skynet doet mee aan de LOTR gekte.
Effe surfen naar : http://www.skynet.be/index.html?or=sboxL&l1=entertain...

16:40 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Return of the King overtreft alle verwachtingen

Recensie die ik gevonden heb op  http://www.nu.nl ...

Wie gereserveerd heeft voor een van de LOTR-marathonvoorstellingen kan gerust zijn: het epos wordt naar het einde toe steeds meeslepender. Zelfs wanneer je al zes uur Rings achter de kiezen hebt stelt The Return of the King absoluut niet teleur. Jackson zet zelfs een tandje bij met de slag om Middenaarde.

Minis Tirith

Daarmee pakt de afsluiting van de LOTR-trilogie geslaagder uit dan de teleurstellende afronding van de Matrix-trilogie vorige maand. Enig punt van kritiek zou kunnen zijn dat deel drie een herhalingsoefening is. Frodo, Sam en Gollum zijn immers nog steeds op weg naar de Doemberg om die verdoemde ring te vernietigen. Bovendien is het beleg van de stad Minis Tirith een herhaling van zetten van de slag om Helmsdiepte in Two Towers: een dappere strijd tegen een overmacht aan Orcs leidt tot een uitzichtloze positie voor onze helden, totdat versterking zich op het laatste moment aandient.

Moeder aller Veldslagen

Maar -even wachten met die hate-mails!- dat kan hooguit Tolkien worden verweten, niet Peter Jackson. Hij pakt in de overtreffende trap uit met de Moeder aller Veldslagen, en voert mammoeten, strijdende hobbits én een heldinnenrol voor Eowyn op. Tevens weten Aragorn, Legolas en Gimli een onvermoed leger te mobiliseren.

En de slepende hellevaart van Frodo en Sam vormt juist een fraai tegenwicht voor de massale gevechtsscènes. Frodo's bijna bijbelse kruisweg biedt nog genoeg nare verrassingen, terwijl Gollum nog meer in zijn Judasrol groeit, en de hobbits Frodo en Sam uit elkaar weet te drijven. De acteur die model stond voor de computer-Gollum, Andy Serkis, wordt bovendien vereerd met een rol in de proloog van The Return of the King. Hierin zien we hoe het ook alweer zo ver is gekomen met de Gollum.

Episch slachtwerk

De stille ster van deel drie is natuurlijk de bescheiden Aragorn, die steeds meer in zijn rol als beoogde koning groeit. Viggo Mortensen speelt hem wederom met gepaste terughoudendheid, behalve in de strijd. Net als de vorige keren zorgen de dwerg Gimli en de Elf Legolas voor de broodnodige komische noot tussen het epische slachtwerk. En zodra de huilerige ex-elfin Arwen (Liv Tyler) in beeld komt is dat wederom het aangewezen moment voor een plaspauze. Haar vader Elrond (Hugo Weaving) kijkt in Return inmiddels zo on-elfs verbitterd dat hij steeds meer op agent Smith uit The Matrix-trilogie gaat lijken, en dat leidt af.

Saruman

Die kleine kanttekeningen daargelaten valt er weinig aan te merken op The Return of the King, dat een perfecte afsluiting is van The Lord of the Rings-trilogie. En met drie en half uur is de film zeker niet te lang- Jackson heeft er juist aan gedaan Saruman uit de film te knippen, want zijn rol is uitgespeeld, hoe jammer het ook voor veteraan Christopher Lee was. En met een ontroerende terugkeer naar de Gouw had The Return of the King zich geen betere epiloog kunnen wensen. Want LOTR-fans zullen de ogen vast niet drooghouden bij het zien van een heuse hobbit-baby.

Het slotdeel van de Lord of the Rings in alle opzichten de overtreffende trap van de twee vorige delen, en daarmee een meer dan geslaagd slot.

Het Parool: "combinatie van verbluffend spektakel en goed getroffen emotionele momenten (..) een even overdonderende als aangrijpende film"
De Volkskrant: "Return of the King is een overtuigend slotoffensief (..) The Lord of the Rings is een onmiskenbaar meesterwerk"


15:37 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-12-03

Arwen en Aragorn - de verscheurende keuze

De relatie tussen Aragorn en Arwen is tragisch. De twee geliefden staan dan ook voor een onmogelijke keuze:
- Kiest Arwen voor Aragorn en geeft ze haar onsterfelijkheid op ?
- Of gaat ze mee met de rest van haar volk, dat op het punt staat Midden Aarde te verlaten?  Arwen vanimelda, namárië!


Earenna ( to the sea), gezongen door Legolas.

Earenna, Earenna! Fáni maiwi yaitar, súre ráva, ar ninque winga hlápua. Andúnenna, Andúnenna, Anar rinda lanta. Sinda cirya, sinda cirya, hláralye te cána: ómar nórenyo i oantier yanna lelyuvan? Autuvan, autuvan taurellor nostienyo; an auremmar tyellar, ar yénimmar fifíruar. Termistuvan i palla néni, erya círala. Ande nar i.falmar métima hrestasse taltala, linde nar i.ómar Tol Vanwo cánala, Eresseo, Eldamardo Fírimain útúvima, yasse nár lassi alalantala: nóre nórenyo tenn'oio! (Boek VI, hfdst. 4).

Naar de zee, naar de zee. Hoor het roepen der meeuwen.
De wind waait er steeds. Zie het witte schuim meeuwen.
In 't westen gaat de ronde zon zinken.
Grijs schip, grijs schip, hoor je ze klinken
De stemmen van zij die ver voor mij gingen ?
Ik verlaat nu de bossen die mij ontvingen.
Onze tijd is voorbij, onze jaren versterven.
Ik zal eenzaam door de wateren zwerven.
Lang zijn de golven op het laatste zeestrand
zoet roepen de stemmen op het verloren eiland,
in Eressea, in Elfenwoon dat geen mens kan vinden,
Waar bladeren niet vallen - mijn vaderland voor immer.


14:50 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Elfentaal

Tolkien creeerde niet alleen een eigen droomwereldje vol vreemde creaturen, hij gaf ze ook een taal mee !
 
Voorbeeld hiervan is Quenya, een soort elfentaal.
 
Het gedicht Narqelion: 
Ai! lintulinda Lasselanta 
Pilingeve suyer nalla qanta 
Kuluvi ya karnevalinar 
V' ematte singi Eldamar.
 
Leuke site hierover : http://www.ardalambion.com/
 
A laita te, laita te! Andave laituvalmet! ... Cormacolindor, a laita tárienna!

11:37 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Tolkien's schetsen - Minas Tirith

Vele sets van Lord of The rings werden getrouw nagebouwd aan de hand van de schetsen van Tolkien zelf. Voor Minas Tirith (zie tekening hiernaast) werkten een paar honderd mensen gedurende zes maanden aan het decor. Er werd voornamelijk gebruik gemaakt van schaalmodellen, die met miniatuurcamera's realistisch in beeld werden gebracht...
 
Voor wie het niet mocht weten : Minas Tirith (hoofdstad van Gondor) is een van de laatste bolwerken die weerstand biedt aan de massale aanvallen van Orks en ander gespuis...  

09:46 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De eerste commentaren ...

LORD OF THE RINGS. THE RETURN OF THE KING. Op het puntje van je stoel
 
( Bron : http://www.standaard.be )
 
Een overdonderende reflectie over goed en kwaad past niet alleen goed in dit donkere seizoen, maar ook in deze tijd van terrorisme en ,,world order''. Maar is ,,Lord of the rings'' een metafoor voor de werkelijkheid, of liever gewoon hoogstaand entertainment? Wie de eerste twee films in deze trilogie zag, wil het meteen weten: is de derde en laatste film even goed? Het antwoord is ja. Alles is nog grootser, intenser, geweldiger en jawel, nóg langer (210 minuten).
 
De verhaallijnen lopen nu naar elkaar toe, in plaats van uit elkaar. En er is deze keer wel een einde. Kortom, dit is wellicht de beste van de drie.
 
Maar eerst even herhalen. In de eerste film besloten de ,,verenigde naties'' van Midden-Aarde dat de ring, eigendom en machtsbron van de boze vorst Sauron, vernietigd moest worden in het vuur waarin hij gesmeed werd. Een reisgenootschap trok op weg, maar splitste zich op toen het aangevallen werd. In deel twee trekken twee reisgenoten, de hobbits Frodo en Sam, naar de Doemberg. De anderen maken zich verdienstelijk in de strijd tegen de kwade machten.
De regisseur Peter Jackson filmde dat alles in een verbluffende mix van laatmiddeleeuwse, mythologische heroïek en 21ste-eeuwse hightech. De beelden werden geschoten in het al even verbluffende landschap van Nieuw-Zeeland. De acteurs overtroffen vaak zichzelf. Met het creatuur Gollem, een acteur die letterlijk geanimeerd wordt, zette Jackson een ongeziene stap in de animatietechniek.
 
Dat de derde film er op al die vlakken nog een schep bovenop doet, is op zich al reden genoeg om u te laven aan deze cinematografische orgie. Maar er is natuurlijk meer nodig om van een film te houden. Dient dat spektakel ook ergens voor? Is zo'n film over dwergen, elfen, aardmannen -- er zijn zelfs mensen bij -- eigenlijk geen symptoom van een escapistische samenleving?
 
De essentie van de film zit in de spanning tussen het aanzwellende conflict en de manier waarop de individuen zich gedragen. Tolkien, de auteur op wiens boek deze film gebaseerd is, kon vanuit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog van zeer nabij de gruwel van slachtingen en mensonterende levensomstandigheden ervaren, alsook de persoonlijke nood om daaraan te ontsnappen. Zijn verhaal is daarvan doordrongen.
 
Peter Jackson heeft alle middelen aangewend om de oorlog dicht bij de kijker te brengen. Massale slachtingen, monsterlijke wezens, heroïsche martelaars worden gefilmd in een gevarieerde beeldtaal, met een razende afwisseling tussen panoramische opnames en close-ups, snel zwenkende camera's en vertraagde, stotterende scènes. Over alles hangt het grijze waas van de loodzware dreiging dat het einde der mensen nabij is. Het eerste deel van de film is hard en drukkend.
 
Intussen volgen we Frodo, Sam en Gollem in hun steeds meer uitputtende tocht door Mordor. De spanning weegt op Frodo, die vriend niet meer van vijand kan onderscheiden en op allerlei wijzen bedrogen wordt. In deze derde film zitten veel meer close-ups en wordt persoonlijker geacteerd. Dat leidt er onder meer toe dat het viertal Shakespeare-acteurs (Gandalf, Denethor, Gollem en Theoden) de rest van de cast soms naar huis speelt.
 
Omdat de actie zich over slechts enkele dagen uitstrekt, bezit de film een krachtige eenheid. Om die te bewaren, moet Jackson offers brengen. Zo werkt hij de nevenplots van de relaties (Arwen en Aragorn, Eowyn en Faramir) op het einde slordig af, en kan hij niet verhinderen dat de film na de finale veldslag als een pudding in elkaar zakt. Daartegenover staat dat hij Tolkiens epiloog (een goeie honderd pagina's nog) tot een minimum reduceert.
 
Als entertainment is dit een topper. Of hij ook zo scoort als dramatische reflectie op het lot van de mens, weet ik nog niet. De spanning die de film opwekt, grijpt al bij al niet echt aan -- elk kind voelt dat dit spannend is, maar niet echt. De helden sterven niet, de moraal is dubbelzinnig: hoe moeten we het ideaal van zelfopoffering, dat hier centraal staat, interpreteren? Dat is een belangrijke vraag, omdat ze blijkbaar een sterk element is in het succes van de film.
 
Peter Jackson heeft voldoende evenwicht bereikt tussen de twee grote polen, de oorlog en de plaats van het individu daarin. Dat op zich is een grote verdienste. Ik kan me voorstellen dat bepaalde scènes later als pompeuze kitsch zullen gezien worden, maar in deze tijd van games, massa-evenementen en globale onrust spreekt deze epische film vele mensen erg aan. Laat ik het maar toegeven: ik heb drie uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten.

Regie: Peter Jackson. Met onder anderen Sean Astin, Viggo Mortensen, Elijah Wood. 210 min.  
17/12/2003 Peter Vantyghem

08:51 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-12-03

Trailers

Op zoek naar enkele leuke trailers :
 
Effe surfen naar : http://www.ultimatedvd.org/nl/trailers/details.aspx?trail... en genieten maar !!!
 
Foto : Aragorn en Eowyn
 

14:19 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geen filmmuseum

De familie Tolkien weigert Peter Jackson toestemming te geven voor een filmmuseum. In dit museum zouden duizenden filmattributen, kostuums en decors die werden gebruikt tijdens de films tentoon gesteld worden. Niet dus...

11:21 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Saruman weggeknipt uit Return of the King

De boze tovenaar Saruman is door regisseur Peter Jackson weggeknipt uit de derde Lord of the Rings-film, Return of the King. Acteur Christoper Lee (81) die de rol voor zijn rekening nam, is woedend op de regisseur. Dat is donderdag bekend geworden.

,,Ik zou zeven minuten aan spannende actiescenes krijgen'', zei Lee. ,,Ik ben geschokt door deze beslissing van Peter Jackson.'' Volgens de regisseur van de populaire films waren de scènes met de slechte tovenaar Saruman oorspronkelijk bedoeld voor deel twee van Lord of the Rings. Jackson besloot ze te bewaren voor de laatste film, maar nu blijkt er geen plaats meer voor. Jackson zei in Britse media dat hij noodgedwongen Saruman uit the Return of the King moest knippen.  (Bron : planetinternet.nl )


11:17 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Na "Lord of the rings" ook verfilming van "The hobbit" ?

Er is nog hoop voor de Tolkien liefhebbers. Regisseur Peter Jackson kondigde begin deze maand aan dat ie nog een ander boek Tolkien wil verfilmen : "The Hobbit" .  "De hobbit" speelt zich een vijftigtal jaar voor "De ring" af ...
 
<< In een hol onder de grond woonde een Hobbit... >> Niemand vermoedde ooit dat deze zin het begin zou zijn van het nog altijd immens populaire oeuvre van J.R.R. Tolkien.  Het boek vertelt het verhaal van Bilbo en zijn queeste richting de Eenzame berg. Een tocht die hij samen met Gandalf en 13 dwergen onderneemt. Onderweg komt hij in aanraking met Trollen, reusachtige wolven, spinnen, Aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Die draak bewaakt de schat die ooit van de dwergen is gestolen...  

11:09 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

The return of the king

Na 3 jaar komt er een einde aan de reis van het broederschap... want over twee dagen gaat het derde deel van Lord of the Rings in premiere.
 
The Return of the Kings beloofd een indrukwekkende en - voor wie de boeken nog niet gelezen heeft - een spannende film te worden. De legers der mensen onder leiding van Gandalf, Theoden en Aragorn nemen het wanhopig op tegen de Orks. Hun doel : Sauron afleiden en zo Frodo de kans geven om de ring te vernietigen...  
 

10:53 Gepost door frodo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |